Dit is de perfecte herfstbestemming in Denemarken

Noord-Jutland

De herfst heeft zijn intrede gedaan en daarmee is het seizoen van frisse najaarswandelingen over het strand ook geopend. De perfecte plek om dat in Denemarken te doen? Noord-Jutland. Deze regio heeft immense duinen en geweldige uitgestrekte stranden waar het heerlijk uitwaaien is. Dus mocht je nog geen bestemming voor de herfstvakantie hebben, dan heb je die na het lezen van dit artikel zeker!

Noord-Jutland ligt in het noorden van Denemarken, op een kleine 1.000 kilometer rijden vanaf Nederland (Utrecht). De regio wordt ook wel de ‘top van Denemarken’ genoemd en is ontzettend veelzijdig. Want naast die geweldige duinen, vind je in de regio leuke stadjes en kunnen cultuurliefhebbers hun hart ophalen in de verschillende musea. Wij zetten onze favoriete plekjes in Noord-Jutland voor je op een rij.

Noord-Jutland Fika Magazine

Jammerbugt, foto door Søren Lauridsen

De duinen van Noord-Jutland

Tja, eerst dus even dat strand en die duinen. Hoe mooi zijn die? Hoewel Noord-Jutland natuurlijk een fantastische plek is om een zomerse strandvakantie te vieren, hoeft ze zeker niet opzij geschoven te worden als het wat frisser wordt. Want na een strandwandeling is het heerlijk hyggen met een kop warme chocolademelk bij het haardvuur.

Grenen

Een ander bijzonder stukje natuur is Grenen. Hier komen twee zeeën (Skagerrak en het Kattegat) bij elkaar en dat levert prachtige plaatjes op. Doordat de golven van twee verschillende richtingen komen, botsen ze hier duidelijk tegen elkaar aan. Vanwege de sterke stroming is het ten strengste verboden om hier het water in te duiken – iets wat je in de herfst waarschijnlijk sowieso niet in je hoofd haalt.

Noord-Jutland Fika MagazineRubjerg Knude, foto door Kim Wyon

Rubjerg Knude

Neem in Lønstrup zeker een kijkje bij de vuurtoren Rubjerg Knude, die levert namelijk de prachtigste foto’s op, van binnen en buiten. De toren ligt deels verscholen in het zand van de duinen en is toegankelijk gemaakt voor publiek. Vanaf de top heb je geweldig uitzicht over zee. Extra bijzonder: er wordt verwacht dat de vuurtoren binnen tien à vijftien jaar volledig wordt opgeslokt door de zee. Gaat dat dus zien, nu het nog kan.

Steden hoppen

Noord-Jutland kent bijzonder veel leuke stadjes. Om er een paar te nomen: Løkken, Lønstrup, Hjørring, Hirtshals, Frederikshavn en Sæby. En natuurlijk de hoofdstad van de regio: Aalborg. Deze stad werd in 2016 uitgeroepen tot blijste stad van Europa. Reden genoeg dus om er een keer een bezoekje te brengen. Ben je met kinderen op pad? Dan is het aan te raden om ook even de Aalborg Zoo aan te doen. Deze dierentuin heeft meer dan 100 soorten (exotische) dieren!

Noord-Jutland Fika Magazine

Straatje in Aalborg, foto door Ditte Isager

Noord-Jutland Fika Magazine

Sint-Laurentius kerk, Kim-Wyon

Skagen

En tot slot mag Skagen natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Kunstenaars kwamen (en komen nog altijd) massaal naar dit kustplaatsje voor het mooie licht dat over de zee en het landschap valt. Wandel door het bruisende centrum, of trek de duinen in die ook wel bekend staan als de ‘wandelende duinen’. Ze schuiven namelijk elk jaar zo’n vijftien meter op. Hierdoor is de dertiende-eeuwse Sint-Laurentius kerk deels opgeslokt: alleen het bovenste deel van de toren steekt nog boven het zand uit.

En, wanneer zet jij koers richting Noord-Jutland? Check voor meer informatie ook nog even de website van VisitDenmark, waar werkelijk alles over deze regio te vinden is!

Credits omslagfoto: Niclas Jessen, VisitDenmark

Één suggestie bij “Dit is de perfecte herfstbestemming in Denemarken
  1. Anouschka zegt:

    Super! Vorige maand heb ik toevallig een huisje geboekt aan het strand in Hals (Noord-Jutland) voor volgende zomer 🙂


Reageren niet mogelijk.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Volgende