Eiland hoppen langs de Zweedse kust

Zweedse Kust Fika Magazine

De Zweedse kust ligt vol met eilandjes. Veel eilandjes. Waarschijnlijk zijn ze weleens geteld, maar ik ga er zelf niet aan beginnen. Veel leuker is om te proberen er zoveel mogelijk zelf te verkennen. Een mooie plaats om te beginnen is de westkust van Göteborg.

Dead end?

Aan de westkant van het ‘eiland’ Hisingen loopt de weg tot in Hästevik en stopt aan de zee. Maar als je wil kan je verder reizen met een gratis ferry die elke 15 minuten vaart. Je kunt kiezen tussen twee richtingen: naar het eiland Björkö of naar Hönö dat via bruggen in verbinding staat met verschillende andere eilanden. De ferries die er varen zijn behoorlijk indrukwekkend. Er kunnen gemakkelijk een paar bussen, vrachtwagens en nog een stuk of 50 auto’s op. En dat is ook nodig, want de eilandjes zijn goed bevolkt en afhankelijk van de overzet voor verbinding met het vasteland. Veel eilandbewoners maken elke dag de oversteek van en naar hun werk. Het loont de moeite om even uit de auto te komen en rond te kijken. De vaart duurt zeker 10 minuten.

Zweedse Kust Fika Magazine

Boottochtjes

De eilandengroep Hönö, Öckerö, Hälsö en het kleine Fotö (uitgesproken als Heuneu, Eukereu, Heilseu en Footeu) is een gemeenschap op zich. Ze hebben alles voor handen: een gym, supermarkten, autogarages, kapsalons, cafés, restaurants, koffiehuizen, bloemisten, en andere winkeltjes. In de herfst, winter en lente is het hier zeer rustig en hebben de locals hun eilandjes helemaal voor zichzelf. Maar gedurende de korte zomer komt er meer leven in de brouwerij en ook de vele haventjes zijn dan goed gevuld met kleine plezierbootjes. Want als er iets is waar de Zweden van houden dan is het boottochtjes maken op zee tussen de eilandjes.

Toerisme langs de Zweedse kust

Vooral het haventje van Hönö (naar links aan het ronde punt als je van de boot komt) is gezellig om te bezoeken. Klein maar fijn. Er zijn een paar kleding- en decoratiewinkels met een mooi aanbod. Lilling cottage is een aanrader voor een lekkere en gezonde lunch. De eethoek is zeer knus met zicht op zee. En de winkel en serre nodigen uit om even rond te snuisteren. Er zijn ook een paar visrestaurants en zelfs een vismuseum. En voor een fika kan je lekkere (aardbei)taartjes of een garnalensandwich eten bij de Konditorei.

Zweedse Kust Fika Magazine

Hälsö

Op aanraden van een bewoner zijn we tot het einde van de weg op het eiland Hälsö gereden. Daar kan je een andere ferry nemen naar het eiland Rörö (Reureu) – echt weg van alles en iedereen. Ideaal voor een schrijver die 6 maanden ongestoord aan een roman wil werken. Maar dat was niet ons plan. We hebben de auto achtergelaten op de parking van de ferry en van daaruit begonnen aan een bewegwijzerde rondwandeling over de rotsen. Best wel pittig klimmen, maar met een fantastisch wijd en ver uitzicht op de omliggende eilandjes. Je bevindt je midden in de Zweedse archipel en daar kan ik nooit genoeg van krijgen. Kijk en oordeel zelf:

Zweedse Kust Fika Magazine Zweedse Kust Fika Magazine Zweedse Kust Fika MagazineZweedse Kust Fika Magazine

Fotografie: Tina

Één suggestie bij “Eiland hoppen langs de Zweedse kust

Reageren niet mogelijk.


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Volgende