De transformatie van Aarhus' haven

Al tientallen jaren worden er wereldwijd havengebieden van grote steden opgeknapt. Zo ook in Aarhus, Denemarken. In de twee na grootste stad van het land ondergaat de haven een flinke transformatie: het industriële gebied wordt omgetoverd tot een recreatief, stedelijk gebied, met tal van architectonische hoogstandjes.

10 jaar

De in Engeland geboren architect Stephan Willacy heeft de leiding over dit immense project. ‘Het herbouwen van de haven doen we in zo’n tien jaar. Wat een ontzettend korte tijd is, als je bedenkt dat de gehele stad in ruim 900 jaar gebouwd is. Omdat we de haven in zo’n korte tijd transformeren, moeten we heel secuur te werk gaan om de stad naadloos over te laten lopen in de haven’, aldus de architect.

Belangrijkste gebouwen

In de haven zijn vijf belangrijke gebouwen gerealiseerd, die ieder hun eigen functie hebben: The Iceberg, The Lighthouse, Dokk1, Bestseller en AARhus (nog in aanbouw). De bijzondere gebouwen trekken inmiddels al behoorlijk wat bekijks en zijn een belangrijke trekpleister geworden voor de stad.

Aarhus
Bron: DanishTM

Aarhus’ nieuwe haven

Wat vind jij van de transformatie?

2 suggesties bij “De transformatie van Aarhus’ haven
 1. Barisca zegt:

  Hallo, wij waren onlangs in Arhus en de haven staat nog flink in de steigers. Er wordt flink gewerkt om e Riets bijzonders van te maken.
  Maar wat we geweldig vonden was de bibliotheek, al weet ik niet of deze bij de haven hoort, al ligt het gebouw wel in de buurt.
  De bibliotheek is enorm groot met heel veel boeken, ook oude boeken.
  Er omheen zijn er speeltuintjes, geen gewone maar mooie en voor de kinderen uitdagend. Je kunt er uiteraard picknicken en er is een soort broodjesservice.


 2. Agnes - Fika Magazine zegt:

  Hi Barisca, wat leuk om te horen dat jullie onlangs in Aarhus waren! Wij waren er deze maand ook en waren inderdaad ook erg onder de indruk van de bibliotheek (onderdeel van Dokk1). Een goede reden om nog eens terug te gaan naar de stad als de transformatie van de haven helemaal compleet is! 🙂


Reageren niet mogelijk.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende