Antiek, musea en Finse biertjes in Helsinki

dag in helsinki fika magazine

Terwijl ik dit schrijf ben ik net twee dagen terug uit Helsinki, mijn hoofd zit dus nog goed vol met al het moois dat de Finse hoofdstad te bieden heeft. In mijn komende drie blogs neem ik jullie daarom mee naar de fijnste koffiezaakjes, de hipste musea en de bijzonderste plekjes in Helsinki.

Vandaag zijn dat: de kringloopwinkel annex koffiezaak Punavuoren Patina, het Design- en Architectuurmuseum en een zogenaamde brewpub waar je lokale Finse biertjes kunt drinken.

Punavuoren Patina

Punavuoren Patina is de uitgelezen plek in Helsinki om als vintageliefhebber je hart op te halen. Het echt mooie antiek staat uitgestald in vitrinekasten en de prijzen lopen in de honderden euro’s, leuk als je net op zoek bent naar een bepaald horloge of een specifieke tas. Daarnaast zijn er planken vol met snuisterijtjes voor maar een paar euro, denk aan kop en schotels, broches, kleding en boeken. Er is voor ieder wat wils, zelf kocht ik soepkommetjes en een clutch.

Na het rondsnuffelen in de winkel (met twee verdiepingen) kun je bij Punavuoren Patina bovendien even bijkomen met een kopje koffie of thee en een kaneelbroodje. De kaneelbroodjes worden de hele dag vers afgebakken dus de winkel geurt altijd heerlijk naar kaneel als je binnenkomt. Je moet wel geluk hebben met een plekje want er staan maar twee tafels. De koffie en thee kun je zelf pakken en de krant ligt op tafel, wat best leuk is om door te bladeren (ook als je geen Fins kunt). Een echte aanrader!

Het Design District

Het Design District in Helsinki is een belevenis op zich, je kunt je er urenlang vermaken en je vergapen aan etalages van de mooiste kleding- en woonwinkels. Niet zo gek dus dat je in deze wijk het Designmuseum vindt. Dit is een echt leuk museum waar je de hoogstandjes van het Finse design kunt bewonderen. Even verderop vind je het Architectuurmuseum, dit museum is wat kleiner maar ook heel interessant. Je ziet er schetsen van Finse gebouwen en op de tweede verdieping miniatuurgebouwen. Een combinatieticket voor de beide musea kost € 12.

dag in helsinki fika magazine

Il Birrificio

Na de hele dag ronddwalen door het heuvelachtige Helsinki is het tijd voor iets lekkers. Bij Il Birri zit je goed voor een koud Fins biertje en een snackje (bijvoorbeeld zoete aardappelfriet). Alle bieren op de tap zijn Fins en vier daarvan zijn zelf gebrouwen. Als je niet kunt kiezen dan kun je voor een plankje met vier proefglaasjes gaan. Het personeel is erg aardig en vertelt graag over de verschillende soorten en smaken. Bovendien kun je er ook nog eens lekker dineren!

dag in helsinki fika magazine dag in helsinki fika magazine

 

Bekijk ook Mooiste musea in Scandinavië


Juani
Juani studeert rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgt vakken van de studie Scandinavische Talen en Culturen. Twee jaar geleden kwam ze voor het eerst in Scandinavië en sindsdien is ze verkocht. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand een gastblog.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende