Zweedse fika bij Carla’s Conditorie in Utrecht

carla's conditorie utrecht fika magazine

Vlak achter de Dom in Utrecht (Achter de Dom 6) vind je Carla’s Conditorie: twee ouderwets ingerichte kamers, waar je koffie in Zweedse stijl drinkt en Scandinavische zoetigheden en broodjes eet. Zo op het eerste gezicht ontgaat je wellicht het Scandinavische aspect: de inrichting is verre van minimalistisch, denk aan planken vol kop en schotels met bloemetjesmotief en veel stenen beeldjes van poezen en herten. Een beetje zoals bij oma thuis. Maar als je beter kijkt ontdek je toch een vleugje Zweden.

Jitterbugg

Zo zie ik een voorraad met pakken havermelk van het Zweedse merk Oatly staan, en een etagère met kaneel- en kardemombroodjes. Naast deze Zweedse klassiekers staan op de kaart smörgåstårta (hartige taart met laagjes vlees, vis of vegetarisch), tönbrodsrulle met zalm en scones met vossenbessenjam. Ik nam een jitterbugg, een soort zandkoekje met een vulling van meringue. Het koekje zou zijn vernoemd naar de gelijknamige Amerikaanse dans uit de jaren veertig en vijftig. Mocht je ze eens zelf willen maken, op internet staan genoeg recepten (op veelal Zweedse websites).

Bovendien kan je bij Carla’s een soort high tea bestellen: liten fika of stor fika. De eerste is een kleine theetafel met wat zoetigheden, de tweede is een uitgebreide theetafel met ook hartige taart en hapjes erbij. De twee meisjes aan de tafel naast me hadden het en ik moet zeggen dat het er heel goed uitzag.

Smushi

Het bijzonderste van de kaart is misschien wel de smushi: een combinatie van smørrebrød en sushi. Oftewel: een klein hartig gebakje. Ze serveren ze met haring en appelsalade of met Zweedse gehaktballetjes en bietentapenade. Ze kosten € 4,90 per stuk, maar bij stor fika krijg je er twee naar keuze dus misschien is dat geschikter als je graag veel verschillende dingetjes wilt proeven.

Carla’s Conditorie

Aangezien ik dol ben op zowel smørrebrød als sushi, ben ik van plan om ze binnenkort zelf te maken. In mijn volgende blog deel ik de leukste recepten en de foto’s met jullie! Mocht je zolang niet willen wachten, ga dan vooral eens naar Utrecht om ze bij Carla’s Conditorie te proeven.


Juani
Juani studeert rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgt vakken van de studie Scandinavische Talen en Culturen. Twee jaar geleden kwam ze voor het eerst in Scandinavië en sindsdien is ze verkocht. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand een gastblog.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende