Zien de Zweedse balletjes van IKEA er binnenkort zo uit?

Dat IKEA een geniaal concept is, wisten we natuurlijk allang. Maar wist je dat ze zelfs hun eigen onderzoekslab hebben? Space10, zoals het lab heet, is gevestigd in hartje Kopenhagen. Het lab onderzoekt voornamelijk hoe het leven er in de toekomst uit zal zien en hoe ze daar op een duurzame manier op in kunnen spelen met alternatieve ingrediënten en technologische innovaties. Een van de grote projecten waar ze nu mee bezig zijn is Tomorrow’s Meatball. Dit project onderzoekt hoe we over 20 jaar zullen eten. Met – hoe kan het ook anders – het Zweedse balletje van IKEA als uitgangspunt.

‘We hebben de Zweedse balletjes als uitgangspunt genomen voor verschillende voedselscenarios in de toekomst, om ons onderzoek te kunnen visualiseren op een simpele, grappige en herkenbare manier. Er is bijna geen cultuur die geen gehaktballetjes kent. Denk aan de Zweedse versie, maar ook de Italiaans/Amerikaanse spaghettiballetjes tot kofte uit het midden-oosten,’ aldus Kaave Pour van Space10.

Of we het nu leuk vinden of niet, de manier waarop we nu vlees eten en produceren, is niet onuitputtelijk. De vleesindustrie heeft invloed op de opwarming van de aarde, verbruikt ontzettend veel water, vernietigt bossen en weilanden en veroorzaakt bodemerosie. En dat is nog maar het begin. Daarom zullen we slimmer en efficiënter over de manier waarop we produceren na moeten denken en vooral ook wát we produceren. ‘Het is voor veel mensen lastig voor te stellen dat we in de nabije toekomst insecten en kunstmatig vlees zullen eten. Maar, we moeten alternatieve ingredienten aan onze dagelijks voedselpatroon toevoegen. Je zou kunnen zeggen dat Tomorrow’s Meatball mensen kennis laten maken met het onbekende.’ Zo zegt Bas van de Poel, ook werkzaam bij Space10.

Space10 geeft ons een voorzetje van hoe ons menu er dan uit kan komen te zien:

Tomorrow's meatball Tomorrow's meatball Zweedse balletjes Zweedse balletjes Ikea Ikea space10 space10

Wat vind jij van de toekomstige balletjes? Zou je er een van willen proeven? Kijk op de website van Tomorrow’s meatball wat voor ingrediënten er in de balletjes zitten.

2 suggesties bij “Zien de Zweedse balletjes van IKEA er binnenkort zo uit?
 1. Bossuyt Sibylle zegt:

  Hi!
  Ik ken IKEA al heel lang en ontdek steeds nieuwe dingen.
  Omdat ik ga solliciteren voor een job in Hasselt ben ik even gaan googlen over IKEA.
  Ik sta te popelen om er te mogen werken na al die positieve dingen die ik gelezen heb.
  En zo ben ik ook terecht gekomen op jullie website. Super!
  Zelf houd ik er ook van om een FIKA moment te hebben elke dag en dit liefst met mensen om me heen. DIt is voor mij een soort beloning nadat ik mijn huishoudelijke taak heb afgerond. Als ik alleen ben dan blader ik ook in een tijdschrift of in de reclame. Ik heb me ingeschreven voor de updates en zie er al naar uit. Jullie inspireren me! Liefs, Sibylle


 2. Agnes zegt:

  Hi Sibylle! Wat leuk om te horen dat Fika Magazine je zo inspireert! Daar doen we het uiteindelijk voor. 😉 En hopen dat je wordt aangenomen bij IKEA, wij zullen in ieder geval voor je duimen. Fijn weekend! 🙂


Reageren niet mogelijk.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende