Het leven van Astrid Lindgren

Astrid Lindgren Fika Magazine

Wie kent haar niet? De Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. De meeste van ons verbinden haar naam direct aan Pippi Langkous, haar bekendste werk. Toch heeft Lindgren nog veel meer geschreven (zoals Rasmus en de landloper, Ronja de roversdochter en Karlsson van het dak). Ook schreef Lindgren verhalen voor volwassenen. Tijd om een kijkje in haar leven te nemen.

Astrid Anna Emilia Ericsson werd in 1907 geboren in Vimmerby, in een oud rood huis omringd door appelbomen. Haar ouders waren boeren. Op achttienjarige leeftijd verhuisde ze naar Stockholm om een secretaresse-opleiding te volgen. Haar man (Sture Lindgren) ontmoette ze op het kantoor waar ze destijds werkte, samen kregen ze een dochter: Karin. Astrid had al een zoontje, Lars. Aan haar kinderen vertelde ze zelfverzonnen verhalen.Het was haar dochter die in 1941 met de naam Pippi Langkous op de proppen kwam. Omdat Lindgren het een vreemde naam vond bedacht ze verhalen over een vreemd meisje. Karin en haar vriendjes en vriendinnetjes smulden van de verhalen over Pippi Langkous.

De geboorte van Pippi Langkous

In 1944 blesseerde Lindgren haar voet tijdens een wandeling door de sneeuw, waar ze enige tijd bedrust moest houden. Een geluk bij een ongeluk want toen besloot ze – om de tijd te doden – al haar Pippi-verhalen op papier te zetten. Lindgren was door haar achtergrond als secretaresse bekend met stenografie. Het manuscript gaf ze cadeau aan haar dochter Karin voor haar tiende verjaardag. Een kopie van het manuscript stuurde Lindgren naar een uitgeverij. Het manuscript werd enige tijd later afgewezen maar inmiddels had Lindgren een tweede boek geschreven wat direct een succes werd. Een aangepaste versie van het Pippi-manuscript won het daarop volgende jaar de eerste prijs tijdens een kinderboekenwedstrijd. De rest is geschiedenis.

De verhalen van Astrid Lindgren zijn in talloze talen vertaald en Lindgren is met recht een icoon te noemen. Naast haar schrijversbestaan werkte ze lange tijd bij een uitgeverij, ook was ze zeer politiek betrokken. Astrid Lindgren overleed in 2002 in haar appartement Stockholm.

Astrid Lindgren Fika Magazine
Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Värld

In het charmante plaatsje Vimmerby, Lindgrens geboorteplaats, vind je Astrid Lindgrens Värld (oftewel Astrid Lindgrens wereld). Astrid Lindgrens Värld is een themapark dat volledig draait om haar verhalen (dus zeker niet alleen Pippi Langkous). Het pretpark bevindt zich in een bosrijke omgeving waar ook vakantiehuisjes te huur zijn. Wil jij je (samen met je kinderen) ook eens onderdompelen in de wonderlijke wereld van Astrid Lindgren, neem dan een kijkje op de website voor de openingstijden en prijzen.

Fotocredits omslag: © Jacob Forsell

2 suggesties bij “Het leven van Astrid Lindgren
  1. Eef zegt:

    Met veel plezier heb ik je gastblog gelezen over Astrid Lindgren. Een van de giganten van de Scandinavische literatuur. De andere gigant waar ik zelf dol op ben is de Finse Zweedstalige Tove Jansson. Wellicht een suggestie om daar ook eens aandacht aan te besteden.
    Hgrt,
    EefReageren niet mogelijk.


Juani
Juani studeert rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgt vakken van de studie Scandinavische Talen en Culturen. Twee jaar geleden kwam ze voor het eerst in Scandinavië en sindsdien is ze verkocht. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand een gastblog.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende