7 dingen die de Zweden beter doen

Martin Vos, Marco Krijnsen en Gert-Jan Hospers schreven er al een heel boek mee vol: wat wij kunnen leren van de Scandinaviërs. Vandaag geven we je een iets beknopter lijstje en dan met name met dingen die we kunnen leren van de Zweden. Dit zijn (onder andere) 7 dingen die de Zweden beter doen.

Fika Magazine Kanelbullar

Fika
Tja, ik denk dat we hier niet veel meer over hoeven te zeggen. Wanneer gaan we in Nederland de fika introduceren in plaats van dat vluchtige kopje koffie achter je computerscherm?

Hay Rotterdam

Stijl & design
Als er één volk goed is in het ontwerpen van minimalistisch design, dan zijn het de Zweden wel. Zowel in de modewereld als in de interieurwereld staan ze bekend om hun strakke ontwerpen zonder poespas. Denk aan kledingmerken als Acne, &Other Stories en Filippa K, en woonmerken als Hay en Muuto.

Fika Magazine Lykke Li

Popmuziek
Doen de namen Robyn, Lykke Li, Avicci en The Knife een belletje rinkelen? Waarschijnlijk wel, want ze maken ontzettend fijne deuntjes. Vast geen toeval dat Zweden twee van de laatste vijf Songfestivals heeft gewonnen.

Fika Magazine Duurzaam Badhuis

Duurzaam
Zweden werd al eerder uitgeroepen tot een van de meest duurzame landen ter wereld. De overheid wil tegen 2020 compleet olievrij te zijn. Maar ook de inwoners dragen hun steentje bij: zij kopen al sinds jaar en dag biologisch voedsel, al ver voordat bij ons de Marqten en Ekoplaza’s als paddenstoelen uit de grond schoten.

Hoffice Coworking Space

Werk/vrije tijd
Bij steeds meer Zweedse bedrijven wordt overgegaan van een 8-urige werkdag op een 6-urige werkdag. In dit tijdsbestek zou je concentratie beter zijn en heb je ook aan het einde van de dag nog energie.

badeanstalten

Beauty
Niet alleen voedsel wordt in Zweden massaal biologisch geproduceerd (en dus door de inwoners gekocht), ook in de beautyindustrie vind je veel meer natuurlijke producten dan in andere landen. Voorbeelden van merken? Estelle & Thild en Badeanstalten.

Scandinavische series

Thrillers
Een aantal Nederlandse schrijvers komt misschien nog enigzins in de buurt van de Scandinavische thrillers in boekvorm, maar op het scherm zijn wij gewoon een lachertje. Series als Moordvrouw komen bij lange na niet in de buurt van The Bridge en The Killing.

Wat vind jij dat de Zweden beter doen dan wij?

Bron: CN Traveller
Fotocredits: DIY (Lykke Li), Göteborg Daily (omslagfoto)


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende