5x Scandinavisch ontbijt

Omdat het Scandinavische ontbijt nog wel eens een ondergeschoven kindje is, zetten wij het vandaag in de schijnwerper. Onze Noorderburen hebben zo hun eigen manieren als het ontbijt aankomt. Wij zetten vandaag onze vijf favoriete (en gangbare) Scandinavische ontbijtjes voor je op een rij.

1. Grød
Met stip op nummer 1 staat grød, ofwel havermoutpap. Al lange tijd een trend om als ontbijt te maken of om te bestellen. Niet voor niets, want je bent de hele ochtend verzadigd. Havermout maak je supermakkelijk zelf (bijvoorbeeld dit recept), of bereid je kant en klaar (die van Grød is een echte aanrader!). Tegenwoordig kun je havermout ook steeds vaker buiten de deur bestellen.

2. Norwegian Eggs
Misschien wel een van de bekendste ontbijtjes: Norwegian Eggs. Deze gepocheerde eieren uit Noorwegen zijn even een klusje om te maken, maar dan heb je ook wat. Lekker voor de zondagochtend! Wij gaan vaak voor dit recept.

3. Smörgås
Het broodje kaas 2.0. Smörgås zijn namelijk ‘open sandwiches’, oftewel boterhammen (kan ook roggebrood zijn) met een goede laag beleg. Vaak worden ingrediënten als zalm, ei en avocado gecombineerd. Lekker!

4. Pannenkoeken
Wereldwijd heeft ieder land zo zijn eigen pannenkoekenrecept en zo ook de Scandinavische landen. De meeste pannenkoeken lijken erg op de Nederlandse variant.

5. Smoothies & Juices
Valt onder dezelfde categorie als havermout, namelijk: zeer hip. Steeds vaker nemen cafés juices en smoothies op in hun menu en ook thuis gooi je makkelijk wat verschillende groenten en fruit in de blender. Niet typisch een Scandinavisch ontbijt, maar wat ze bij onze Noorderburen wel hebben is Joe & The Juice, onze favoriete plek om onze vitaminevoorraad bij te werken. Tegenwoordig overigens ook in Duitsland en Engeland te vinden.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende