5 vragen aan: Tina in Göteborg

Tina in Gothenburg

In de rubriek ‘5 vragen aan…’ voelen we Scandinaviërs en liefhebbers van de landen aan de tand over hún Scandinavië. Waar komen ze het liefst? Wat zijn hun geheime adresjes? Oftewel: wat maakt dat ze zo van het hoge noorden houden. De Vlaamse Tina verhuisde met haar man naar Göteborg, een stad aan de westkust van Zweden. Vanaf deze maand gaat ze voor Fika Magazine blogs schrijven vanuit haar Zweedse woonplaats. Hoogste tijd dus om kennis te maken met Tina!

1 Jij en je man wonen in Göteborg, waarom zijn jullie vertrokken?

‘We woonden al eerder in het buitenland wegens mijn man zijn werk. Benjamin werkt voor Volvo Car Gent en kon van september 2011 tot september 2013 in Chengdu, China meehelpen aan de opbouw van een nieuwe fabriek. Dus toen later de vraag kwam om voor twee tot drie jaar naar Zweden te verhuizen was de keuze snel gemaakt. De stap van België naar Zweden was minder groot dan die naar China. “Eens een expat altijd een expat” heb ik ergens gelezen, en dat is absoluut waar! Voordat we verhuisden heb ik Göteborg tweemaal bezocht en ik ben meteen verliefd geworden. Het voelde aan als thuis komen.’

Göteborg

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

2 Was het een grote omslag van Vlaanderen naar Zweden?

‘Nee, eigenlijk niet. Er is heel veel voor ons geregeld door de firma. Zoals het openen van een bankrekening, al het papierwerk en verzekeringen, de verhuizing van onze spullen, het zoeken van een huurwoning en medische zorg. Ik moest wel mijn job opzeggen en na bijna 11 jaar was dat toch emotioneel. Omdat de afstand niet zo groot is en er directe vluchten zijn van Brussel naar Göteborg, reizen we gemakkelijk over en weer. Vrienden en familie kunnen ons bezoeken en Benjamin reist af en toe terug voor het werk. Dat is handig voor mij want dan geef ik een boodschappenlijstje mee, haha.’

3 Wat is volgens jou het grootste verschil tussen Vlaamse mensen en de Zweden?

‘Zowel Vlamingen als Zweden zijn in het begin gereserveerd maar toch hartelijk en behulpzaam als je hen wat beter kent. Maar een groot verschil is de eetcultuur. Vlamingen zijn echte Bourgondiërs. We houden van goed koken, lekker eten en lang tafelen. In Zweden kost een avondje tafelen behoorlijk wat en er is een nultolerantie van alcohol als je met de auto wil rijden. Dus dat zet wel een domper op een avondje uit.

Vlamingen zijn harde werkers en houden ervan een probleem snel aan te pakken. Terwijl een Zweed de tijd neemt om na te denken en met andere te overleggen. Ze laten zich niet makkelijk stresseren. In sommige gevallen werkt dat op de lange termijn beter maar het kan ook een tikkeltje frustrerend zijn.

Ik vind de Zweden ook iets beter gemanierd (sorry Vlaanderen!). Er is respect voor elkaar, voor de natuur en voor andermans bezittingen. Iedereen houdt zich aan de verkeersregels en snelheidsbeperkingen. En het zijn Zonne-aanbidders. Zodra er een straaltje zon is, gaan ze massaal naar buiten voor een wandeling. In het begin begreep ik dat niet, maar na een donkere winter hier heb ik die gewoonte ook overgenomen.’

Gothenburg

Nicho Södling/imagebank.sweden.se

4 Wat zijn jouw favoriete plekken in Göteborg?

In het centrum van Göteborg, vlak aan het centraal station ligt het Trädgårdsföreningen park. Het is het best bewaarde negentiende Eeuwse park van Europa. In het park kan je het ‘Palmhuis’ terugvinden. Dit zijn 5 met elkaar verbonden serres die er in 1878 zijn neergezet en een oppervlakte van bijna 1000 m2 hebben. Op koude winterdagen ideaal om je te warmen.

Ik houd ook heel veel van de omgeving waar wij wonen, het ‘eiland’ Hisingen ten Westen van Göteborg. Qua natuurpracht hebben we hier alles; de archipel is adembenemend mooi en de bossen en heuvels lijken uit een vikingfilm te komen.’

Marstrand Zweden

5 En tot slot: wat kunnen we allemaal verwachten in de blogs die je voor Fika Magazine gaat schrijven?

‘Onlangs ontdekte ik een klompenwinkel uit 1933 die sinds een jaar is overgenomen door Erik, die er als een echte viking uitziet. Hij verklapte me een paar vakgeheimen en die zijn té interessant om voor mezelf te houden.

Ook de vele eilandjes voor de Zweedse Westkust met hun pittoreske dorpjes en jachthavens, zoals het prachtige Marstrand, zijn juweeltjes om te ontdekken. In maart staat een citytrip naar Oslo op het programma en op de terugweg doen we Fjällbacka aan, de locatie voor een Zweedse TV-detectivereeks.

Eigenlijk vind ik verrassingen wel leuk. En Göteborg blijft me verrassen. Dus wie weet wat er nog allemaal staat de gebeuren en ontdekken. Jullie horen het als eersten!’

Wij kijken in ieder geval ontzettend uit naar de verhalen en ontdekkingen van Tina, hopelijk jullie ook!

3 suggesties bij “5 vragen aan: Tina in Göteborg
  1. Tina zegt:

    Ik kijk alvast enorm uit naar de samenwerking! Laat de citytrips, het koffie drinken en Zweeds design shoppen maar komen!


  2. Marieke zegt:

    Tina, wat heb je dit weer allemaal mooi verteld. Je doet me nu echt helemaal zin krijgen om eens langs te komen. Göteborg en de natuur ziet er zo prachtig uit. Ik wens je heel veel succes als blogster. Je zult het fantastisch doen. Ik ben niets anders van jou gewoon.


Reageren niet mogelijk.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende