Zweedse jeugdliteratuur: van Pippi Langkous tot Nils Holgersson

Pippi Langkous Fika Magazine

De Zweedse jeugdklassiekers zijn niet alleen voor kinderen leuk, zo ontdekte ik laatst toen ik mijn Zweeds een beetje wilde oefenen met behulp van filmpjes op YouTube. Zeker een uur heb ik mij kostelijk geamuseerd met de nostalgische fragmenten uit Pippi Langkous en Nils Holgersson, mijn twee favorieten.

Pippi Langkous

Als kind smulde ik al van de avonturen over de brutale roodharige zeeroversdochter, en haar brave vriendjes Tommy en Annika. Vooral de videoband van Pippi in Taka Tukaland heb ik grijs gedraaid. Ook was ik dol op dat snoezige aapje, meneer Nilsson! De roman van Astrid Lindgren werd in 1945 voor het eerst uitgebracht en werd in korte tijd razend populair in veel verschillende landen.

Bij boekhandel en antiquariaat Paludan Bog & Café in Kopenhagen vond ik een stokoud exemplaar. Naar de prijs durfde ik niet te informeren, maar leuk om te zien was het zeker! Overigens ook een superleuke plek voor een koffie of een gin & tonic wanneer je in Kopenhagen bent!

Nils Holgersson

Nils Holgersson (Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige) is een prachtig en sprookjesachtig verhaal naar het boek van Selma Lagerlöf uit 1906. In een notendop: de kleine jongen Nils woont op een boerderij maar is erg gemeen tegen de dieren, voor straf spreekt een kabouter een betovering over hem uit zodat Nils zo klein wordt als een duim. In zijn nieuwe hulpeloze toestand wordt Nils vrienden met de ganzen en bevrijdt ze uit gevaarlijke situaties. Als beloning wil de kabouter Nils weer groot maken, Nils wil echter liever met de ganzen mee op reis naar Lapland.

Heel zoet aan het verhaal vind ik het didactische element: lief zijn voor de dieren! Ook komt de aardrijkskunde van Zweden uitgebreid aan bod. Kortom, een schattig en leerzaam (kinder)verhaal!

Wat is jouw favoriete Zweedse jeugdliteratuur?


Juani
Juani studeert rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgt vakken van de studie Scandinavische Talen en Culturen. Twee jaar geleden kwam ze voor het eerst in Scandinavië en sindsdien is ze verkocht. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand een gastblog.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende