Zeilen in Scandinavië: de winterslaap is begonnen

Zeilen in Scandinavië Fika Magazine

Inmiddels hebben wij onze zeilboot naar de winteropslagplaats aan de westkust van Zweden gezeild. De winterslaap is begonnen. In oktober zijn praktisch alle boten in Scandinavië uit het water gehaald. Wat een business is dat toch elke jaar! In juni al die boten in het water en vier maanden later is het vaarseizoen alweer ten einde en moeten alle boten er weer uit. In Scandinavië is het te koud om de boot in het water te laten liggen. Als het water bevriest dan drukt het tegen de buitenkant en dat kan beschadigingen veroorzaken.

Zeilen in Scandinavië

Er wordt wel eens gezegd dat alle Scandinaviërs of zomerhuis of een boot hebben. ‘Alle’ is natuurlijk overdreven, maar velen hebben dat inderdaad wel, want zeilen in Scandinavië is betaalbaarder dan in Nederland. In Zweden, Noorwegen en Finland zijn er veel bootverenigingen. Die hebben een eigen haven en als lid heb je daar zomers tegen een niet-commerciële prijs een ligplaats voor je boot.

Bootclub

Daartegenover staat dat je mee moet helpen in de club. Als de vereniging ook een veld heeft waar de boten overwinteren, dan wordt er in juni en oktober een kraan gehuurd en helpt men elkaar om de boten in en uit het water te halen. De boten worden op een stellage gezet en afgedekt met een zeil om regen en sneeuw op een afstandje te houden. Het winterklaar maken vergt behoorlijk wat tijd. Je moet wat over hebben voor je hobby.

Werf

De booteigenaren die niet lid zijn van een vereniging of gewoon prefereren om hun boot binnen te hebben liggen, zoeken een werf met een hal. Omdat wij rondzeilen en dus geen vaste stek hebben, is dat dan ook wat wij doen. De werf kan ook meteen reparaties verrichten en de motor een servicebeurt geven. Het voordeel van een hal is dat de boot absoluut droog blijft. Wij laten kussens, dekens, beddengoed, handdoeken, boeken en ook onze kleding gewoon aan boord. Het viel me op foto’s op dat ik de afgelopen drie jaar steeds dezelfde kleren aanhad, dus ik heb de garderobe dit jaar maar eens vernieuwd. Dat was geen probleem met al die leuke modewinkels daar in het noorden!

Tekst: Karin Schröder
Foto: Gerard Boeke


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende