Het Volvomuseum in Göteborg

Volvomuseum Fika Magazine

Als je een vrouw bent, staat een bezoek aan een automuseum misschien niet zo hoog op je verlanglijstje. Ik stond er in eerste instantie niet om te springen, maar de uitstap was onderdeel van mijn taalcursus Zweeds aan de universiteit. Wonder boven wonder was ik aangenaam verrast en ik vond het best eens leuk een paar uurtjes in het Volvomuseum door te brengen.

Het begin

Wanneer je door het museum wandelt, zie je duidelijk de evolutie die Volvo door de jaren heeft gemaakt. Veel goede ideeën zijn tot stand gekomen tijdens een babbel aan de bar met een frisse pint bier erbij. Bij Volvo is dat niet anders. In 1924 hadden 2 slimme kerels – Assar Gabrielsson en Gustaf Larson – het idee om te beginnen met de productie van Zweedse auto’s. Ze hadden beiden voor SKF gewerkt – een fabrikant van onder andere kogellagers. SKF bestaat nog steeds en is tot op de dag van vandaag leverancier bij Volvo. De naam Volvo, komt van het Latijn en betekent ‘ik rol’. In 1915 had SKF een patent op deze naam. Wegens het rollen van de kogellagers was de naam goed gekozen, maar het was ook wel passend voor een naam als automerk. Dus mochten Assar en Gustaf deze naam overnemen.

Volvomuseum1 Fika Magazine

Van lokale industrie tot een van ‘s werelds grootste producenten

In 1927 rolde de eerste auto van de fabriekslijn. De locatie was toen al Göteborg, Hisingen. Sinds 1927 is Volvo uitgegroeid van een kleine, lokale industrie tot een van ‘s werelds grootste producenten van zware trucks, bussen, grondverzetmachines, scheep- en industriemotoren en onderdelen voor vliegtuigmotoren. Volvo heeft meer dan 100.000 werknemers over heel de wereld, productie in 19 landen en verkoop in meer dan 180 landen.

Blikvangers

Volvomuseum3 Fika MagazineEén van de blikvangers in het Volvomuseum is een auto volledig gemaakt uit Legoblokjes. Aan één van de plafonds hangt
een gevechtsvliegtuig en wie houdt van trucks moet zeker eens naar The Wild Viking kijken. Het is een truck gemaakt voor races (van 0 tot 100 km/u in 4,2 seconden, 1600 pk, 240 km/u topsnelheid) en eigenlijk is het ook wel een promotiestunt. Hij staat nu veilig te blinken in het museum. Het object van mannelijke bewondering. Gelukkig hadden we een zeer enthousiaste Zweedse gids die alles met handen en voeten uitlegde waardoor we toch hier en daar begrepen waarover het ging. En de Engelse informatiepanelen verspreid over het museum hielpen ook natuurlijk.

Volvo Ocean Race

In het museum is een zaal volledig gewijd aan de driejaarlijkse zeilwedstrijd die Volvo sinds 2005 sponsort. Het is één van de zwaarste zeilwedstrijden voor teams. Zeven teams strijden 8-9 maanden om de leiderspositie in etappes rond de wereld. Een dek is nagebouwd in het museum en je kan ervaren hoe de omstandigheden aan boord zijn. Of je eigen armkracht testen door met een simulator een zeil omhoog te rollen. Een zeilboot is op kleinere schaal nagebouwd en indrukwekkende foto’s en video’s laten zien hoe hard de omstandigheden op zee zijn voor de bemanning.

Volvo Logo

De naam is altijd dezelfde gebleven, maar het Volvo logo is in de loop van de jaren veranderd. Het huidige logo is een pijl doe omhoog wijst: het symbool voor ijzer. Ik heb altijd gedacht dat het een symbool voor mannelijkheid was. En dat is ook juist, want het symbool voor mannelijkheid en ijzer is hetzelfde. Het symbool voor vrouwelijkheid, kruis naar beneden, is ook het symbool voor koper.

Wat je als vrouw allemaal kan bijleren in een automuseum.

Volvomuseum2 Fika Magazine

Openingstijden Volvomuseum

Maandag t/m vrijdag van 10 tot 17
Zaterdag en zondag van 11 tot 16

Toegang: 100 SEK/volwassene, 50 SEK 15-19 jaar, 25 SEK 6-15 jaar

Fotografie: Tina


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende