Snoepdorp Gränna in Zweden

Gränna in Zweden Fika Magazine

Op de weg tussen Gothenburg en Stockholm ligt het pittoreske dorpje Gränna. Het ligt aan het op een na grootste meer van Zweden, het Vättermeer. Gränna is bekend om haar typische rood-wit gestreepte zuurstokken in de vorm van kleine wandelstokjes, die polkagris genoemd worden.

Snoepwinkeltje

Het begon allemaal in het midden van de negentiende eeuw. Amalia Erikkson was pas weduwe geworden en begon snoep te maken om zichzelf en haar dochtertje te onderhouden. In 1859 kreeg ze toestemming van de burgemeester om haar eigen ‘officiële’ bedrijfje te beginnen, wat zeer ongewoon was voor een vrouw in die tijd. Amalia had een winkeltje in haar eigen huis waar ze haar gestreepte stokjes in een ladekast bewaarde. Al gauw kreeg het hele dorpje bekendheid door haar snoep met typische muntsmaak. Tegenwoordig zijn er verschillende familiebedrijfjes die het snoep met de hand maken en beweren dat zij het originele recept van Amalia gebruiken. Ondertussen zijn er veel andere smaken bijgekomen. En ook een suikervrije versie.

Gränna

Gränna is niet groot, maar wel gezellig en omdat het op de populaire route Gothenburg-Stockholm ligt, kan het jaarlijks op heel wat toeristen rekenen. Naast de verschillende snoepwinkels zijn er ook een paar koffiehuisjes waar je een gezonde lunch of gezellige namiddag fika kan hebben. Ook zijn er een paar tweedehandswinkels (loppis) die achter de hoofdstraat liggen. Gränna is leuk om met de kinderen te bezoeken en als volwassene mag je ook weer even kind zijn.

Gränna Zweden Fika Magazinesnoepdorp in Zweden Fika Magazine snoepdorp in Zweden Fika Magazine snoepdorp in Zweden Fika Magazine snoepdorp in Zweden Fika Magazine


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende