5x Scandinavische muziek die je nu wilt luisteren

Scandinavische muziek Fika Magazine

Hierbij weer vijf Scandinavische wonderen uit muziekland. Gezien ik geen officiële muziekexpert ben, pin me niet vast op uitspraken over genres. Ik schrijf wat ik denk, om een beetje een sfeerindicatie te geven. Zoals al eerder gezegd, muziek gaat toch om luisteren, just go with it!

Grapell

Soulful. Uit Stockholm. Deze twee jeugdvrienden hebben zichzelf opnieuw uitgevonden op hun laatste EP Love Chamber. Ze schrijven over de complexiteit van liefde, terwijl hun ‘sound’ de waarden sophisticated en simplicity ademen. Typisch Zweeds, zal ik maar zeggen. Many Voices Speak doet een vocale bijdrage op de EP, en het saxofoongeluid is eveneens een welkome toevoeging. Een toffe ontdekking al zeg ik het zelf.

Anya

Een veelbelovend R&B-wonder genoemd, komt uit Kopenhagen en maakt elektronische R&B. Anya is evenals bovenstaande vrienden al een paar jaar bezig in de muziekindustrie. Normaliter is elektronische R&B niet perse iets wat me ‘als muziek in de oren’ klinkt, maar haar stem, gecombineerd met jazz en hiphop-invloeden, werkt als een tiet! Buiten dat, denk vooral dat Anya veel potentie heeft om internationaal door te breken of, beter gezegd, nog veel verder te groeien. Onderweg naar een vakantiebestemming, ramen open en enjoy!

Sgrow

Electronisch, trip-hop, een vleugje pop, verrassend. What else do I need to say? Bjork-invloeden, eigenzinnig, internationaal… Sgrow zou niet misstaan in de line up van Pitch festival.

Gold Celeste

Psychedelische popmuziek. Synthesizers, een tikkie folk, 60’s lo fi, dromerig. Deze band uit Noorwegen mixt allerlei invloeden vanuit de jaren zestig, zeventig, tachtig en negentig tot een eigen geluid.  Ze ontmoetten elkaar op hun studie, kunst en muziek gerelateerd. Het debuutalbum The Glow is erg aangenaam om te luisteren, inhoudelijke songs over obstakels op je weg, en andere levenszaken. Het refrein van een van hun nummers bevat een goede levensquote: De mannen van Gold Celeste zien ons liever dansen dan ‘trippen en vallen’. Yes. Helden.

Vök

IJslands. Dreampop. Electronisch. Sfeervol. Deze band heeft al op veel festivals gespeeld, een vergelijking met Air en The XX wordt regelmatig gemaakt. Geïnspireerd door Yelle en The Knife. Hoewel dit natuurlijk puur is om een ‘sfeerindicatie’ te geven, gezien vergelijkingen soms een luisterervaring beperken. Het pragmatische van de IJslandse samenleving, zorgt voor een dromerige experimentele sound bij veel artiesten uit IJsland, aldus de band. Bingo voor de saxofoon again #fijnedingen.

Fan van Marijke’s muziekblogs? Je volgt haar fika-playlist hier op Spotify

Fotocredits: Hidden Herd


Marijke
Marijke is dol op het Noorden. Ze stuit al jaren op de mooiste Scandinavische merken en fijne muziek. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand over haar favorieten.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende