Scandinavië en de Europese Unie: hoe zit dat?

IJsland

Scandinavische landen en de Europese Unie. Er ontstaat nog wel eens wat verwarring over. Welke landen uit Scandinavië horen er nu wel bij en welke niet? En waarom? Een korte samenvatting in mijn blog van deze maand!

Noorwegen

Te beginnen met Noorwegen: het al dan niet toetreden van Noorwegen tot de Europese Unie vormt al enkele decennia een punt van discussie voor de Noorse bevolking. In 1994 kwam Noorwegen het dichtst bij eventuele toetreding tot de Europese Unie, in een referendum werd echter door de meerderheid van de Noren tegen gestemd zodat de toetreding niet tot stand kwam.

IJsland

Ook IJsland trok zich op eigen gelegenheid terug uit het toetredingsproces. In 2015 gaf de IJslandse regering te kennen dat zij niet langer kandidaat-lidstaat wenste te zijn. In tegenstelling tot Noorwegen heeft er in IJsland zelfs geen referendum plaatsgevonden.

Denemarken, Finland en Zweden

Beide landen hebben overigens vergaande betrekkingen met de Europese Unie, zo zijn zowel Noorwegen als IJsland partij bij het Akkoord van Schengen. De overige Scandinavische landen, Denemarken, Finland en Zweden, traden wel toe tot de Europese Unie, in 1973 (Denemarken) en 1995.

Gelukkigste landen ter wereld

Wat ik fascinerend vind, is dat de Scandinavische landen – of ze nu lidstaat zijn van de Europese Unie of niet – steevast opduiken in lijstjes van de meest welvarende en meest gelukkige landen ter wereld. Hoewel ik zelf nog nooit in een Scandinavisch land heb gewoond en dus wat moeilijker kan inschatten wat nu precies het ‘geheim’ is, denk ik dat de aandacht voor duurzaamheid, de goede balans tussen werk en het privéleven (Zweden stapte vorig jaar over op een werkdag van zes uur) en het streven naar een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen (denk aan het veertien weken betaald vaderschapsverlof in Noorwegen) zeker bijdragen aan het geluksgevoel in de samenleving.

Ik denk dat ik maar eens Cool, wat wij kønnen leren van de Scandinaviërs moet gaan lezen!


Juani
Juani studeert rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgt vakken van de studie Scandinavische Talen en Culturen. Twee jaar geleden kwam ze voor het eerst in Scandinavië en sindsdien is ze verkocht. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand een gastblog.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende