Selma's Nordic Bakery: de ultieme fika-plek in Amsterdam

Selma's Nordic Bakery Fika Magazine

Nog maar een week geleden openden de deuren van Selma’s Nordic Bakery: een zaakje in de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West waar je niet alleen terecht kunt voor de lekkerste koffietjes en zoete snacks (lees: kanelbullar en chokladbollar waar je je vingers bij opeet), maar ook geniet van smakelijk belegde roggebroodjes en – als de vier in de klok zit van – nipt van gin-tonics met Finse gin! We spraken de Zweedse eigenaresse Anna over haar fijne zaak.

Je bent Zweedse. Wanneer en hoe ben je in Nederland terecht gekomen?

‘In 2009 ben ik begonnen aan de hotelschool The Hague, hier in Amsterdam. Toen ik in het tweede deel van mijn studie zat, had ik in Amsterdam echt een leven opgebouwd en wist ik dat ik niet meer terugwilde naar Zweden. Toen ik vervolgens mijn huidige vriend Jorrit ontmoette, was de keus helemaal gemaakt.’

Selma's Nordic Bakery Fika Magazine

Selma's Nordic Bakery Fika Magazine

Hoe kwam je op het idee om Selma’s Nordic Bakery te openen?

‘Ik liep al heel lang met het idee rond om iets voor mijzelf te beginnen. Een aantal jaar heb ik samen met een studiegenoot een cateringbedrijfje gerund, maar toen zij daarmee stopte, heb ik daarnaast een baan gezocht. Toch bleef het idee van een eigen zaak knagen. Ik kom uit een gezin waar altijd gebakt werd: bij ons in huis vond je niets uit pakjes en zakjes; alles werd zelfgemaakt. Ik wilde graag iets van die Zweedse traditie naar Nederland halen. In Stockholm vind je overal waar je kijkt de leukste koffietentjes, hier vond ik dat toch minder, dus besloot ik het zelf te doen.’

En die naam, waar komt die vandaan?

‘Mijn oma heet Selma, een echte bakkoningin. Zij opende op haar zestigste nog een eigen cafeetje in Zweden, waar ze de lekkerste zelfgebakte producten verkocht.’

Selma's Nordic Bakery Fika Magazine Selma's Nordic Bakery Fika Magazine

 

De zaak ziet er prachtig uit. Hoe ben je hier terecht gekomen?

‘Wij wonen zelf in Amsterdam-West en in dit buurtje ontbrak nog echt een leuk koffie- en lunchtentje. Hiervoor zat er een pizzeria in dit pand met een donkerbruin interieur. We hebben drie maanden lang gewerkt om het om te toveren tot wat het nu is.’

En het resultaat mag er zijn. Selma’s is een heerlijk plekje waar we ons weer even in Zweden wanen. Misschien moet het Fika Magazine HQ hier maar gevestigd worden?!

Selma's Nordic Bakery Fika Magazine Selma's Nordic Bakery Fika Magazine

Selma's Nordic Bakery Fika Magazine

Adres:
Jan van Galenstraat 70, Amsterdam


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Volgende