Koffietafelboek Scandinavia Dreaming: in gesprek met auteur Angel Trinidad

Scandinavia Dreaming Fika Magazine

Op 18 november lanceerde Scandinavia Dreaming: een koffietafelboek dat barst van de mooiste Scandinavische interieurs. Tijd om in gesprek te gaan met auteur Angel Trinidad.

First things first: hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven over Scandinavische interieurs?

‘Al in mijn tienerjaren – toen ik nog in Manilla woonde – was ik gefascineerd door de Scandinavische cultuur en het design. Het begon met Zweedse indie-muziek; van daaruit ontdekte ik het Zweedse design, de interieurs en natuurlijk: fika! Als student verhuisde ik tijdelijk naar Zweden, waar de liefde voor de noordelijke regio alleen maar is gegroeid. Ik ben inmiddels werkzaam als redacteur en schrijver voor verschillende tijdschriften, en Amsterdam is mijn thuisbasis. Ergens vorig jaar benaderde ik mijn favoriete uitgever, Gestalten, of we wellicht een samenwerking aan konden gaan. Een paar maanden later werd ik gebeld of ik het zag zitten om een boek te schrijven over Scandinavische interieurs; mijn droomproject!’

Scandinavia Dreaming

Wat denk je dat de succesfactor is van Scandinavische interieurs?

‘Ik geloof dat er écht iets speciaals en specifieks is aan Scandinavische interieurs; een gevoel dat moeilijk te beschrijven is. Het is iets wat je moet ervaren om het te kunnen begrijpen. Maar ik denk dat de mensen die ervan houden, aangetrokken worden door een soort belofte naar een utopische plek. Het doet ons denken aan een plaats van dramatische landschappen, machtige bergen, diepe bossen en rustige eilandgroepen. Met andere woorden: het is design waar we van gaan dromen.

Esthetisch gezien hebben de Scandinavische interieurs een winning combo. Het is een mix van kalmte, vrede en rust. Klassiek en elegant gaan hand in hand met toegankelijk en democratisch. Scandinavische interieurs zijn extreem aantrekkelijk: grote, open ruimtes die veel licht toelaten, het gebruik van warme, natuurlijke materialen en eenvoudige, tijdloze vormen die in ieder interieur passen. Ze zijn een soort liefde op het eerste gezicht.’

Scandinavia Dreaming Fika Magazine

Wat is je favoriete interieur uit het boek, als dat mogelijk is te beantwoorden?

‘Heel veel interieurs zijn mijn favoriet!

Ik hou van Halfdan Pedersens werk. Pedersen is een ontwerper uit IJsland en ik kan met trots zeggen dat ik hem heb “ontdekt”! Hij ontwierp en bouwde zijn eigen huis in het afgelegen vissersdorpje Flateyri. Dat deed hij met enkel gerecyclede materialen die hij zelf in heel IJsland opduikelde. Zijn project duurde meer dan tien jaar en het resultaat is een indrukwekkend huis dat gebouwd is met liefde, en gevuld is met objecten die een rijke historie hebben.

Maar ook het werk van de “New Nordic”-ontwerpers heeft een plekje in mijn hart. Nordic design neigt soms zo minimaal te zijn, dat het saai wordt. Steeds meer ontwerpers en consumenten kiezen voor kleurrijke ruimtes, zonder afbreuk te doen aan de Scandinavische elegantie. Merken die dat echt begrepen hebben, zijn &tradition, Frama, Gubi, Normann Copenhagen en designers en studios zoals Dodlur, Kuusta Saksi en Note Design Studio.’

Scandinavia Dreaming

Hoe zou jouw droomhuis eruit zien en waar zou het staan?

‘Ah, ik zou dolgraag een zomerhuisje in de archipel van Stockholm willen. Met hoge plafonds, grote ramen en heel veel kunst van mijn favoriete artiesten en designers. En een zwembad; een kinderdroom. Ik zou echter niet het hele jaar in de natuur kunnen wonen, ik ben een stadsmeisje in hart en nieren.’

Je hebt een tijd in Zweden gewoond. Wat vond je het leukst aan het land?

‘Alles. Uiteraard de manier van leven, dat spreekt voor zich. Ik woonde in Stockholm, dat de perfecte mix is tussen stad en natuur. De bossen, meertjes en de archipel: het ligt allemaal om je heen. Ik hou van de fikacultuur en de talloze gezellige cafeetjes die daarmee gepaard gaan. Kortom, het gemoedelijke dagelijkse leven. Het is moeilijk uit te leggen, je moet het ervaren.’

Wat was je favoriete plek voor fika in Zweden?

‘Die is geheim, ha! Maar ik heb een lange lijst met fikaplekjes. Rosendals Trädgård heeft de beste kardemummabullar in Zweden. En de omgeving is daar fantastisch. Ik hou van de nostalgische charme van Sturekatten in Ostermalm. Je hebt daar het gevoel alsof je koffie drinkt bij oma thuis. En haal zeker een koffie en kaneelbroodje bij 7-11, neem het to-go en vind een plekje in een park. Mijn favoriet is het Ivar Los park in Södermalm, hier heb je fantastisch uitzicht over de stad.

Rosendals Tradgard Fika Magazine

En tot slot: ben je van plan om een tweede boek uit te brengen?

‘Toevallig heb ik nét een boek afgerond in samenwerking met FRAME Publishers. Het heet Night Fever 5, een hospitality designboek dat interieurs en architectuur van restaurants, bars en hotels uitlicht van over de hele wereld. Het ligt in december in de winkels! Daarnaast ben ik druk bezig met Keen On Walls, mijn interieur en designwebsite die ik tegelijk met Scandinavia Dreaming heb gelanceerd. Daar kun je volgen welke projecten er in de toekomst nog aankomen!’

Scandinavia Dreaming

Wil je het boek van Angel ook graag op je koffietafel? Je bestelt Scandinavia Dreaming bij Bol.com.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende