Restaurant in Reykjavik: dineren in een voormalige apotheek

restaurant in Reykjavik Fika Magazine

In mijn blog van deze maand laat ik jullie een restaurant in Reykjavik zien dat erg hoog op mijn verlanglijstje staat. Het restaurant is gevestigd in een oude apotheek, hoe hip!

restaurant in Reykjavik Fika Magazine

Apotek, zo heet het restaurant, is te vinden aan de Austurstræti op nummer 16. Van 1930 tot 1999 zat in dit gebouw de Reykjavíkurapotek, ontworpen door de architect Guðjón Samúelsson.

De menukaart

Vandaag de dag kun je bij Apotek terecht voor uiteenlopende gerechten uit de IJslandse keuken, zoals langzaam gegaarde zeeforel of lamstartaar met roomkaas en dille-olie. De gerechten zien er allemaal prachtig uit. De ‘apothekers’ mixen bovendien de beste cocktails voor elke gemoedstoestand; denk aan een pijnstillende cocktail met gin, limoensap, ananas en rozemarijnsiroop of een kalmerende vanille-espresso-martini. Ze hebben zelfs een ‘placebo’ met onder andere appelsap, passievrucht, vanille en gember. Zonder alcohol dus.

restaurant in Reykjavik Fika Magazine

Maar wat mij het meeste interesseert, is de uitgebreide patisserie. Axel Þorsteinsson, een awardwinnende banketbakker, zorgt dagelijks voor handgemaakte macarons, chocolaatjes en desserts bij Apotek. De nagerechten hebben een moderne twist en worden gekenmerkt door ‘clean flavours’, erg Scandinavisch dus. De zoetigheden worden smaakvol gegarneerd met stukjes bladgoud en eetbare bloemen.

The Laundromat Café

Mocht je de smaak te pakken hebben qua eten en drinken in een bijzonder interieur, dan kun je ook nog naar het Laundromat Café gaan. Dit café zit in dezelfde straat als Apotek maar dan op nummer 9. Zoals de naam al doet vermoeden is dit café een wasserette. Terwijl de wasjes gemoedelijk draaien, kun je je te goed doen aan huisgemaakte taarten, sapjes, milkshakes en koffie. Of kies een IJslands biertje van de tap. Ondertussen kun je een spelletje spelen of een op kleur gesorteerd boek pakken uit de boekenkast. The Laundromat Café heeft ook twee vestigingen in Kopenhagen.

restaurant in Reykjavik Fika Magazine

Fotocredits: Apotek & Laundromat


Juani
Juani studeert rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgt vakken van de studie Scandinavische Talen en Culturen. Twee jaar geleden kwam ze voor het eerst in Scandinavië en sindsdien is ze verkocht. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand een gastblog.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende