Recept: Chokladbollar (Zweedse chocoladeballen)

Chokladbollar

Wie in Zweden is opgegroeid heeft ze vast als kind gegeten: chokladbollar, oftewel chocoladeballen. De lekkernij is simpel om te maken en ontzettend smakelijk. Tegenwoordig zie je veel ‘healthy’ versies van de ballen voorbij komen, maar dit is de klassieke variant – met suiker en boter. In Zweden wordt het ook wel ‘zaterdagsnoep’ genoemd, omdat veel kinderen alleen op zaterdag de traktatie mochten eten.

Wat heb je nodig voor 8 à 10 chokladbollar?
60 g boter
120 g havermout
125 g suiker
0,5 tl vanille-extract of vanillesuiker
1 el sterke koffie
1 à 2 el cacao (ongezoet)
kokosrasp

Mix de boter, suiker en koffie in een kom. Dit kan met de hand of met een mixer. Wanneer de ingrediënten goed vermengd zijn, voeg je de rest toe. Zorg ervoor dat alles goed gemixt is. Het mengsel moet stevig zijn, maar niet te plakkerig. Voeg zo nodig extra koffie of havermout toe. Rol vervolgens ballen van het mengsel ter grootte van een pingpongbal. Rol de ballen door de kokos en zet in de koelkast. Laat ze zo’n 2 uur rusten voor je ze serveert.

Chokladbollar

Dit recept is gebaseerd op de recepten van Honest Cooking en Leila.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende