De gedachte achter de noordse keuken

nordic kitchen

Toen ik in Kopenhagen woonde, was de Deense keuken wereldberoemd om haar lunchgerecht smörrebröd. Halve sneetjes roggebrood belegd als ware kunstwerkjes. De Denen spaarden ieder erwtje dat overbleef van de avondmaaltijd om dat de volgende dag weer te kunnen gebruiken als decoratie bij de boterhammetjes. In mijn lunchzakje zaten bammetjes met kaas, maar ik keek jaloers in de trommels van mijn collega’s, die ‘s ochtends lang bezig waren geweest met het beleggen van hun smörrebröd.

De Deense avondmaaltijden waren niet zo bijzonder. Rödspaette was heel befaamd, een driedubbel dik gepaneerd stukje platvis, gebakken in veel boter en geserveerd met remouladesaus. Verder was het niveau van de diners te vergelijken met dat van de traditionele Hollandse pot. Of eigenlijk nog een niveau daaronder, want aardappelpuree uit een pakje en diepvriesgroenten waren populair op tafel.

De koks René Redzepi en Claus Meyer besloten finaal te breken met die oude Scandinavische keuken. Ze schreven een manifest en kondigden de New Nordic Kitchen aan. Al snel maakten ze niet alleen bij de Deense huishoudens maar wereldwijd furore met nieuwe Scandinavische gerechten en richtten ze restaurant Noma in Kopenhagen op. Noma staat voor Nordic Mad, oftewel Noords Eten. Het restaurant heeft inmiddels twee Michelinsterren en is al vier keer gekozen tot beste restaurant ter wereld.

nordic kitchen fika magazineMeyer heeft al veertien boeken over koken geschreven en presenteerde de Deense versie van de internationale tv-show Nieuw Scandinavisch Koken, die werd uitgezonden in meer dan vijftig landen. In zijn laatste boek, De Nordic Kitchen ligt de nadruk op groentes, seizoenen, smaak en relaxed koken.

In dit boek wordt de gedachte achter de noordse keuken naar je thuis gebracht met eenvoudige, toegankelijke gerechten. Het boek is verdeeld in vier seizoenen, elk met een lange lijst van de beste producten die ieder seizoen te bieden heeft. Ik denk dat ik maar eens inkopen ga doen voor de romige wortelgroentesoep met knapperig spek…

Bestel De Nordic Kitchen van Claus Meyer hier!


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende