Droom je van een boerderijtje in Zweden? Dan moet je dit kookboek hebben!

Mandelmanns kookboek Fika Magazine

Droom je ervan om ooit op een boerderijtje te wonen met een grote moestuin, kippen en schaapjes – al dan niet in Scandinavië? Dan mag Mandelmanns kookboek, een gloednieuwe uitgave van Cactus Books, niet in jouw boekenkast ontbreken. Een blik in dit boek en je waant je in je droom.

Mandelmanns trädgårdar

De breinen achter dit kookboek zijn Marie en Gustav Mandelmann, van Mandelmanns trädgårdar. Het stel had de droom om een zelfvoorzienende boerderij te runnen en toen ze de perfecte plek niet ver van Malmö in Zweden vonden, hebben ze de stap gezet. Ze hebben het stuk grond omgebouwd tot ‘een groot zelfvoorzienend, ecologisch paradijs’, zoals ze het zelf graag noemen.

Mandelmanns kookboek Fika MAgazine

Recepten

Nog iedere dag verwonderen Gustav en Marie zich over alles wat groeit en bloeit. Je kan het zo gek niet bedenken of ze verbouwen het om het vervolgens te verwerken in heerlijke gerechten en inmaakproducten. En die recepten hebben ze gebundeld in hun eigen kookboek. In Mandelmanns kookboek vertellen ze over hun filosofie, hun aanpak en delen ze de lekkerste gerechten met producten, vers van eigen land.

Mandelmanns Kookboek Fika Magazine

Jaargetijden

Het boek is opgedeeld in het vroege voorjaar, het warme voorjaar, midzomertijd, hoogzomer, het vroege najaar, de late herfst, de vroege winter en midwinter. Dit hebben ze gedaan omdat ze merkten dat lente, zomer, herfst en winter niet genoeg onderscheid maakte in wat er allemaal groeit en bloeit in de verschillende jaargetijden.

Mandelmanns kookboek Fika Magazine

Recept: zwartebessenvlaai

In tegenstelling tot veel andere kookboeken zijn het in dit kookboek niet foto’s die je aandacht trekken, maar illustraties, gemaakt door Tora Mandelmann. Om je alvast een voorproefje te geven van het boek, delen we een recept uit het hoofdstuk ‘hoogzomer’, namelijk een zwartebessenvlaai. Een feestelijke taart met een dekentje van meringue.

Wat heb je nodig?

 • 150 g boter
 • 100 g suiker
 • 2 eidooiers
 • 250 g bloem

Voor de vulling:

 • 230 g zwarte g zwartebessenpuree van gekookte zwarte bessen
 • 3 eidooiers
 • 100 g suiker
 • 100 g boter

Voor de meringue:

 • 1,5 dl eiwit
 • 150 g suiker
 • 2 druppels azijn (12%)

Meng de ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine. Druk het deeg in de bodem en tegen de randen van een medium taartvorm. Zet het in de vriezer tot het deeg hard is.

Verwarm de oven op 180 graden. Bak de taartbodem tot de randen lichtbruin zijn, ongeveer 8 minuten. Laat het afkoelen. Pers de zwartebessenpuree door een zeef en bewaar de puree die door de zeef komt. Klop de eidooiers met de helft van de suiker. Kook de zwartebessenpuree met de rest van de suiker en voeg het eimengsel toe terwijl je stevig klopt. Verwarm het mengsel tot 85 graden of tot het mengsel begint in te dikken.

Neem de pan van het vuur, doe de boter erbij en laat de boter smelten terwijl je roert. Vul de taartbodem met de zwartebessenvulling. Verwarm de oven op 220 graden. Klop eiwit, suiker en azijn tot het stevig is. Spuit of spatel de meringue op de taart. Zet hem vervolgens in de oven en bak 8-10 minuten tot de meringue goud kleurt.

Mandelmanns kookboek Fika MagazineMandelmanns kookboek

Zijn je dromen voor een boerderijtje in een van de Scandinavische landen na het zien van dit kookboek alleen maar groter geworden en wil je dit boek zelf ook in huis halen? Je bestelt ‘m hier voor € 25.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende