Fjällbacka: prachtig havendorpje aan de Zweedse westkust

Fjällbacka fika magazine

Op de terugweg van onze laatste trip naar Oslo wilden we het vissersdorpje Fjällbacka bezoeken. Gelukkig hadden we een GPS die ons via smalle landwegen door het Zweedse platteland loodste. Verschillende keren hadden we de indruk naar het einde van de bewoonde wereld te rijden. Met andere woorden: Fjällbacka ligt echt in the middle of nowhere. Maar dat maakt het natuurlijk extra charmant en spannend om te ontdekken en het is zeker niet platgelopen door toeristen.

Moordmysteries in Fjällbacka

Fjällbacka ligt op ongeveer 150 kilometer van Gothenburg aan de Zweedse westkust en is bekend vanwege de opnames van de detective televisieserie Fjällbacka murders. De schrijfster van de verhalen, Camilla Läckberg (1974), groeide hier op en haar verhalen spelen zich in en rond het dorp af. Läckberg schreef 9 boeken over fictieve moorden waarvan 15 miljoen exemplaren in 50 landen verkocht zijn.

Fjällbacka fika magazine

Ingrid Bergman

Maar Camilla Läckberg is niet de eerste beroemdheid die een band heeft met het dorpje. Fjällbacka was in de zomermaanden van de jaren zestig en zeventig een toevluchtsoord voor de Zweedse actrice Ingrid Bergman (1915-1982). Op een van de eilandjes had ze een vakantiehuis waar ze zich terugtrok van het drukke leven in Hollywood. Een pleintje is daarom ook naar haar vernoemd.

Wat te doen?

Fjällbacka is een zeer pittoresk havenplaatsje, perfect om mooie foto’s te nemen. Je kan ook een stevige wandeling maken tot boven op de rots, maar daarvoor moet je wel door de kleine Kungsklyftan-kloof. Een zeer avontuurlijke wandeling waar je goede schoenen en een beetje moed voor nodig hebt, want je moet onder rotsblokken wandelen die tijdens hun val naar beneden in de kloof vast zijn komen te zitten.

Gedurende de zomermaanden kan je met lokale vissers op kreeftsafari. Het vangen, bereiden en (uiteraard) opeten doe je allemaal zelf. En na al dat wandelen, klimmen, varen en vissen kan je uitblazen in het plaatselijke hotel, een hostel of op de camping zelf een tentje opslaan. En dan de zon zien zakken in de zee…

Fjallbacka Fjallbacka3


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende