Dit is het allerleukste boekje van het moment

Leef Lagom Fika Magazine

Terwijl we vorig jaar nog allemaal massaal aan het Deense hygge zaten, lijken we nu allemaal richting het Zweedse lagom te gaan. Want niet alleen de Denen lijken het recept voor geluk gevonden te hebben, ook de Zweden kunnen er wat van. Anna Brones schrijft erover in haar nieuwe, geïllustreerde lifestylegids Leef Lagom.

Leef Lagom

‘Steeds opnieuw staat Zweden in de top tien van landen met de hoogste standaard. dat komt onder meer door de uitstekende sociale voorzieningen, de gelukkige bevolking en het nastreven van duurzaamheid,’ zo schrijft Brones in Leef Lagom. ‘De Zweedse cultuur lijkt rust en orde uit te stralen. (…) In een chaotische moderne wereld voelt deze Zweedse levenskunst als een frisse bries. We hebben allemaal behoefte aan evenwicht, gelijkmatigheid en eenvoud. We verlangen naar iets wat moeilijk onder te woorden brengen is, het is een gevoel van voldoening, van precies genoeg op het juiste moment hebben.’ En dat is waar de Zweden een woord voor hebben in hun vocabulaire: lagom. 

Wat is lagom nu precies?

Lagom betekent zoveel als ‘precies goed’. Niet te veel en niet te weinig, maar zo net ertussenin, het middelpunt van twee uitersten. Klinkt alsnog een beetje vaag? Brones legt uit de ze als dochter van een Zweedse expat opgroeide in de Verenigde Staten. Daar leefde ze – zo dachten ze aanvankelijk – niet volgens het lagom-principe. Haar moeder zag het namelijk als een ‘rem, de restrictie die je verlamt en voorkomt dat je je volledig kunt ontplooien.’ ‘Hoeveel eten zal ik opscheppen? Lagom. Hoeveel koffie wil je? Lagom.’ Ja, het woord werd bij Brones thuis gebruikt voor de simpele dagelijkse dingen, maar je kunt het in zo veel meer dingen toepassen.

Hoe pas je lagom toe in je eigen leven?

In Leef Lagom legt Brones uit hoe je de Zweedse levenkunst ook in je eigen leven – buiten Zweden – kunt toepassen. Hoe houd je de balans tussen werk en privé? Hoe zorg je voor kwaliteit in plaats van kwantiteit? Hoe pas je lagom toe in je interieur? Hoe zorg je voor een duurzaam leven? Aan de hand van praktische tips in DIY’s neemt Brones je mee in de wereld van lagom. Leef Lagom is een klein en handzaam boekje waar je als een trein doorheen gaat. Het is geen traditioneel leesboek, maar – zoals het zelf al omschrijft – een praktische lifestylegids. Leuk als cadeautje dus!

Je bestelt Leef Lagom voor € 15 bij Bol.com.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende