Zo ziet een vakantie naar Lapland eruit

vakantie lapland fika magazine

Wilma is een muzikant-collega van mij, we spelen allebei saxofoon in big band InMotion. In de pauze van de repetitie maakte ze me erg enthousiast over een winterreis naar Lapland, waar ze net een week geweest was.

Kinderboek

Als kind las ze het boek Lasse Länta van Cor Bruijn, een verhaal over de achtjarige zoon van de leider van een Laplandse stam die de trek van de rendieren volgt. De stam moet meer dan drieduizend dieren bij elkaar houden en in de goede richting leiden en Lasse beleeft natuurlijk allerlei spannende avonturen! Door het boek was Wilma sinds haar jeugd gefascineerd door het hoge noorden en nu stapte ze op het vliegtuig naar Kuusamo en boekte een hotel in de buurt.

vakantie lapland fika magazine

Lapland in Noorwegen, Zweden en Finland

Het Lapland uit het boek van vijftig jaar geleden verschilt niet van het Lapland van nu, want het is één van de laatste ongerepte natuurgebieden in Europa. Lapland is een aanduiding voor het gebied dat ongeveer het oorspronkelijke leefgebied van de rendieren en de stam van de Lappen was, tegenwoordig bekend als de Sami. Het houden van rendieren was vanaf de zeventiende eeuw de belangrijkste wijze van bestaan en de Samische cultuur is hier ook geheel van doortrokken. Naast rendieren waren jacht, visserij en het plukken van bessen en paddenstoelen bronnen van bestaan.

Korte dag

Midden in de winter komt de zon niet boven de horizon. Het is dan schemerig-licht van 10.00u tot 15.00u. Toch is zo’n dag lang genoeg om de bijzonderheden van het gebied mee te maken. Je hoeft geen rondreis te organiseren, de hotels zorgen er via een uitgebreid excursieprogramma voor dat hun gasten zich goed vermaken.

vakantie lapland fika magazine vakantie lapland fika magazine

Wat is er te doen?

Vakantie Lapland

Zo te horen vliegt zo’n weekje om. Wil je het gebied in een dik pak sneeuw zien, dan kan dat nog tot eind februari. Daarna begint de sneeuw uit de bomen te vallen. In maart zijn de dagen al langer dan bij ons en vanaf mei wordt het er niet meer donker. Dat is ook een hele bijzondere ervaring!

Tekst: Karin Schröder
Foto’s: Wilma Heystek


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze met hun zeilboot 'Nordshine' over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Volgende