Waarom zijn er zoveel houten huizen in Zweden?

houten huizen in zweden fika magazine

Als je rondzeilt, dan moet je vanwege slecht weer weleens een haven opzoeken om te schuilen. Zo liggen we twee dagen verwaaid aan de westkust van Zweden. Ondanks het slechte weer gaan we aan de wandel. Al snel stuiten we op een prachtig villawijkje dat is aanbouw is aan het water. Er staan al een stuk of zes huizen en er komen er nog acht bij. Opvallend: alle zijn gebouwd van hout. Waarom zijn er toch zoveel houten huizen in Zweden?

Houten huizen in Zweden

We gaan kijken bij een prefabhuis waar flink gewerkt wordt en raken aan de praat. De Zweedse bouwers hebben antwoord op onze vraag waarom alle huizen hier van hout zijn.

houten huizen in zweden fika magazine

Milieuvriendelijk

Hout is het enige bouwmateriaal dat gebruikt kan worden zonder definitieve aantasting van de natuur (er vindt herbebossing plaats). De bomen helpen tijdens hun groei de hoeveelheid kooldioxide in de lucht te verminderen. Door gebruik te maken van hout helpen we dus indirect het broeikaseffect te verminderen. Bovendien heeft hout een goede isolerende waarde, waardoor het energieverbruik minimaal is.

Natuurlijke schoonheid en duurzaam

Niets gaat zo goed op in zijn omgeving als een houten woning. Deze zal daarom zelden als storend element ervaren worden. De structuur van hout is relatief licht, maar zeer sterk. Dit maakt een houten woning tot een veilig en duurzaam onderkomen. Een degelijk gebouwd houten huis is zelfs aardbevingbestendig.

houten huizen in zweden fika magazine

Onderhoudsvriendelijk

Eens in de zoveel jaar moet een houten huis met beits behandeld worden en dat kunnen de meeste bewoners makkelijk zelf. Het is dus erg onderhoudsvriendelijk. Daarnaast zorgt houtbouw voor een goede balans in luchtvochtigheid en frisse lucht waardoor een gezond leefklimaat ontstaat. In steen kan radongas zitten.

Bekijk het boek huis kopen of verkopen in Zweden

Flexibel bouwen

Bouwen met hout betekent tevens een zeer grote artistieke vrijheid. Als je iets wilt veranderen dan is dat met hout makkelijker dan met steen. Mijn zwager heeft bijvoorbeeld zelf een hele verdieping boven op zijn huis getimmerd. De bouwtijd is doorgaans korter dan de bouw van een stenen huis en daardoor goedkoper. Prefabhuizen staan in drie dagen. Geen gedoe met vorstverlet.

Wij willen ook een houten huis! Wie weet er nog een leuk stukje grond?

Fotocredits omslag: Jon Flobrant

Overige foto’s: Karin Schröder


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende