Het Zweedse dieet: Alles wat je moet weten om af te vallen

zweedse dieet

Het Zweedse dieet is één van de populairste diëten ter wereld en wordt vooral toegepast door mensen die snel willen afvallen en hun lichaam in vorm willen krijgen. Het is een dieet dat in Scandinavische landen is ontstaan om het aantal gevallen van obesitas te verminderen. In Nederland staat dit dieet bekend als het 13-dagen dieet of het Zweedse dieet. Het doel van het dieet is om binnen twee weken tussen de 7 en 20 kilo af te vallen. In deze blog geven we je alle informatie die je moet weten over het Zweedse dieet.

Wat is het Zweedse dieet en hoe werkt het?

Het Zweedse dieet bestaat uit een laag koolhydraatgehalte, een hoge kwaliteit vet en eiwitten. Het dieet duurt 13 dagen en wordt toegepast met behulp van een aantal regels. Voedsel wordt onderverdeeld in wel/niet eetbaar.

Voedsel dat gegeten mag worden tijdens het Zweeds dieet:

 • Vlees, kip, vis, kalkoen en schaaldieren
 • Biologische eieren
 • Volle zuivelproducten, yoghurt, boter, zure room, roomkaas, volle kaas
 • Noten zoals walnoten, amandelen, zonnebloempitten, pompoenpitten, hazelnoten en cashewnoten (in dit dieet wel binnen bepaalde grenzen geconsumeerd)
 • Groenten zoals kool, bloemkool, champignons, komkommers, uien, paprika’s, tomaten, broccoli, courgette, aubergine, olijven, spinazie, sla, avocado’s
 • Sommige granen zoals haver, rogge
 • Plantaardige oliën

Er zijn ook voedingsmiddelen die beperkt moeten worden geconsumeerd tijdens het Zweeds dieet, vanwege hun negatieve effect op het afvalproces. Deze mogen niet vaker dan twee keer per week gegeten worden.

 • Chocolade
 • Wortelen, selderij en bieten
 • Fruit omdat het suiker bevat
 • Alcoholische dranken

Voedsel dat niet gegeten mag worden tijdens het Zweedse dieet:

 • Magere en normale melk vanwege het hoge melkgehalte
 • Geraffineerde oliën en margarine
 • Desserts, roomtaarten, gebak, snoep, chocolade, ijs, kunstmatige zoetstoffen en gezoete zuivelproducten
 • Brood, pasta, muesli, rijst, aardappelen, friet, chips, pap, peulvruchten en linzen vanwege hun hoge koolhydraatgehalte.

het zweedse dieet

Hoe wordt het Zweedse dieet toegepast?

Het Zweedse dieet wordt gedurende 13 dagen toegepast met inachtneming van bepaalde regels. Tijdens het dieet moeten zure en suikerhoudende dranken vermeden worden. Thee moet in de door een expert gespecificeerde hoeveelheid geconsumeerd worden.

Het is belangrijk om voldoende water te drinken tijdens het Zweeds dieet, minimaal 2 liter per dag. Het ontbijt moet bestaan uit zwarte koffie of thee, eventueel met een ei of een stukje kaas. Het lunchmenu bestaat uit vlees of vis met groenten, terwijl het diner alleen uit groenten bestaat. Tijdens het dieet worden er geen snacks of tussendoortjes toegestaan.

Het is belangrijk om na de 13 dagen van het Zweeds dieet geleidelijk aan weer over te gaan op een normaal eetpatroon om het gewichtsverlies te behouden en niet terug te vallen in oude gewoontes.

Hoewel het Zweedse dieet snel gewichtsverlies kan opleveren, zijn er ook enkele mogelijke risico’s verbonden aan dit dieet, zoals een tekort aan voedingsstoffen en een verhoogd risico op het ontwikkelen van eetstoornissen. Het is daarom belangrijk om voorafgaand aan het starten van het Zweedse dieet een arts of diëtist te raadplegen.

Nadelen van het Zweedse dieet

Fruit is een belangrijke bron van voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Het eten van fruit is gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van het risico op hartaandoeningen, beroertes, diabetes en bepaalde vormen van kanker.

Het Zweeds dieet sluit fruit uit vanwege de suikers die het bevat, maar deze benadering van voeding is niet wetenschappelijk onderbouwd. Het is niet nodig om fruit volledig te vermijden om een gezond dieet te volgen. In plaats daarvan wordt aanbevolen om fruit in evenwichtige porties te consumeren als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan een verscheidenheid aan voedingsmiddelen.

Lees ook De lekkerste fika-recepten van Scandinavische foodbloggers


Doepser leven

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende