Het geheim van de Noren om een koude, lange winter te overleven

Lofoten

Zodra de winter in Nederland begint, start het klagen. De dagen zijn te kort en het is veel te koud, regen- en stormachtig. Maar we klagen ook als er géén sneeuw valt of als er weer geen Elfstedentocht plaats kan vinden. Eigenlijk is het in de winter nooit goed. We hebben dus nog flink wat te leren om de winter meer te waarderen. Een volk dat daar goed in is, zijn de Noren. In Noorwegen zijn de dagen pas écht koud, kort en donker. Hoe kan het dat daar niet iedereen depressief is? Lees maar…

1 Ze maken een feestje van winterse activiteiten
Er zijn bepaalde activiteiten die je alleen in de winter kunt doen. Dus waarom zou je er niet een speciaal feestje van maken? Veel Noren kunnen niet wachten tot het skiseizoen start. Ski’s onder en gaan. Wat voor weer het ook is. De Noren zeg maar zo: ‘slecht weer bestaat niet. Slechte kleding wel’.

2 Koselig
De Noren hebben het woord koselig, wat ongeveer hetzelfde betekent als het Nederlandse woord gezellig. En welk woord past er nu beter dan bij de gezellige decemberdagen. Kaarsjes aan, warme drankjes (warme chocolademelk met slagroom is een must!) en heel veel warme dekens.

3 Waardeer de schoonheid van de winter
De winter is misschien wel een van de mooiste seizoenen in Noorwegen. Doordat de zon nauwelijks boven de horizon komt – het is zo’n 6 uur licht per dag, – lijkt het alsof je een oneindige zonsopgang of -ondergang hebt. Het licht is heel zacht en schijnt prachtig op de sneeuw.

Goed, nu ligt er in Nederland natuurlijk niet zo veel sneeuw als in Noorwegen, maar het gaat vooral om de mindset. Probeer de mooie kanten van de winter te zien, en dan lijkt-ie toch echt een stuk minder lang te duren.

Bron: Fast Company
Fotocredits: Making View – Visitnorway.com

Één suggestie bij “Het geheim van de Noren om een koude, lange winter te overleven

Reageren niet mogelijk.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende