Dit eiland vlak bij Stockholm is een van de meest romantische eilanden ter wereld

Grinda

Voor toeristen in Stockholm die een dagje naar de scheren willen, is het eiland Grinda meestal eerste keuze. Het is anderhalf uur varen vanaf de stad en de verbinding is goed om in één dag op en neer te gaan.

Hip eiland

Grinda is tegenwoordig een hip eiland, maar vroeger was het hele eiland eigendom van de gemeente Stockholm en konden minder-bedeelden hier voor weinig geld hun vakantie doorbrengen op een camping. Twee decennia geleden is het eiland door drie mannen overgenomen van de gemeente en werd het logement “Grinda Värdshus” opgeknapt. Ook het jachthaventje werd gemoderniseerd en daar is een eigentijds buiten-restaurant gekomen. Houten tafels en fleecedekens over de stoelen. Behalve met de openbaar vervoerboot kun je hier ook met zo’n supersnelle rubberboot vanaf Stockholm komen. Je wordt dan helemaal vastgezet in beugels, het lijkt wel een kermisattractie. We hoorden zeggen dat je zó hard gaat, dat je de omgeving nauwelijks kunt zien, mede omdat je betraande ogen hebt van de wind!

Grinda
Foto: Björn Tesch/imagebank.sweden.se

Na een wandeling naar de andere kant van het eiland, douchen we bij het nieuwe havenrestaurantje. Er zijn gescheiden dames- en herendouches, maar er zijn twee douchekoppen per cabine. Er kan dus zomaar een vreemde bij je achter het douchegordijn verschijnen. Trouwens, op dit eiland zijn verspreid in het bos ook toilethuisjes waar je met z’n tweeën naast elkaar zit. Het zijn droogtoiletten: als je door de toiletbril kijkt zie je een diep gat en doortrekken kan natuurlijk niet, vandaar de naam. Neus dichtknijpen. Aan de zijkant heeft het huisje ook een raampje op ooghoogte, daar komt het woord “pottenkijkers” zeker vandaan.

Grinda Värdshus

Op Grinda zijn geen particuliere huizen. Je kunt er kamperen of in het hotel “Grinda Värdshus” overnachten. Om acht uur hebben daar gereserveerd om te eten. Al betekent Värdshus gewoon herberg, het is een bovengemiddeld restaurant. In de hal bij de open haard speelt een vierkoppig jazzbandje en die muziek is gezellige achtergrondmuziek voor het eetgedeelte. Het restaurant zit helemaal vol en het is allemaal zó Zweeds: de inrichting, het menu, de sfeer. We genieten van een “Fiskgryta”, een vispotje.

In een tijdschriftartikel dat we gemaild kregen uit Nederland, stond dat de Stockholmse archipel nummer zes staat in de top tien van meest romantische eilanden ter wereld! Als fotoillustratie stond dit “Grinda Värdshus” erbij. Wij logeren hier niet in een hotelkamer, maar slapen in onze eigen zeilboot in de haven. Met die windkracht 7 schommelt het wel. Voor het geklots van het water moet je immuun raken, anders kun je de slaap in een boot niet vatten!


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende