Marstrand, zeilparadijs aan de Zweedse westkust

Marstrand Zweden

Aan de westkust van Zweden, op een uurtje rijden van Göteborg, ligt het pittoreske stadje Marstrand, midden in de archipel. De weg hiernaartoe is een ervaring op zich want via bruggen gaat het van het ene eiland naar het andere. Het stadje is verkeersvrij dus de auto laat je achter op een van de vele parkeerterreinen. Om Marstrand te bereiken moet je een ferry nemen (30 SEK heen en terug). Het eiland heeft een oppervlakte van 88 hectaren, niet zo groot dus, maar gedurende de zomermaanden is er meer dan genoeg te zien en te doen om de dag leuk door te brengen.

Marstrand Zweden

Fotogeniek stadje aan de Zweedse westkust

Zodra je van de ferry op de kinderkopjeskade stapt ga je enkele eeuwen terug in de tijd. Het hele eiland lijkt wel een openluchtmuseum en je kan hier als (amateur)fotograaf je hart ophalen met de prachtige pastelkleurige, houten huizen uit de achttiende, negentiende en twintigste eeuw.

In het stadje zijn links en rechts leuke winkeltjes te vinden met maritieme spulletjes, kunst van lokale artiesten, handwerk en kledij van Zweedse merken. Langs de kade kan je op een van de terrasjes van een restaurant of café uitkijken over de voorbijvarende bootjes. Marstrand is niet alleen een gezellig stadje, het behoort ook tot één van de bekendste havens aan de Zweedse westkust. Jaarlijks is het de thuisbasis van verschillende zeilwedstrijden, onder andere de Marstrand Regatta.

Zweedse westkust

Fort Carlsten in Marstrand

Na Deense en Noorse overheersing kwam Marstrand in 1658 onder Zweeds bewind. Dat is ook de eeuw dat er hard werd gewerkt aan de bouw van het statige Fort Carlsten dat bovenop de heuvel van het eiland ligt. De werkers waren gevangenen die van over heel Zweden werden aangevoerd. Eén van hen, Lasse Maja wist te ontsnappen door zich als een vrouw te vermommen. Zijn legende leeft voort op het eiland want zelfs de veerboot is naar hem vernoemd. Je kan je in het fort laten rondleiden (80 SEK) en je weer even kind voelen door op de oude kanonnen te klauteren of proberen een vastzittend zwaard uit een steen los te trekken. De ligweiden rond het fort zijn de ideale plek voor een picknick want vanaf hier heb je in alle richtingen prachtig uitzicht op de omliggende eilanden en op het lager gelegen Marstrand.

fort carlsten

Vakantieresort van Koning Oscar II

Wanneer je op de kade in westelijke richting loopt (rechts als je van de ferry komt) kom je bij het oude Societetshuset (1886) en bij het Båtellet (1856) of ‘badhuis’ waar je nog steeds kunt zwemmen. Het zijn gebouwen die dateren uit het tijdperk van koning Oscar II. Marstrand was tussen 1887 en 1907 zijn geliefde vakantieresort en dankzij hem kwam het toerisme echt van de grond. Zelfs nu nog worden in de zomer af en toe incognito leden van het koninklijke huis gespot op Marstrand.

Wandelroutes op Marstrand

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is kan je op het westelijke bosrijke deel van Marstrand verschillende wandelingen maken. Er zijn drie trails met elk hun moeilijkheidsgraad: groen (3 km) en geschikt voor kinderwagens, blauw (4,5 km) gaat over oneffen terrein met hier en daar BBQ-plaatsen en zwart (4,5 km) biedt een heuvelachtig, uitdagend terrein met adembenemende uitzichten.

West-Zweden

De natuur in Marstrand is al eeuwen met rust gelaten door de mens en dat merk je. Je voelt je even viking op ontdekkingstocht.


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende