Smögen: populair eiland bij de Zweedse westkust

Smogen Zweedse westkust Fika Magazine

Onlangs ontdekte ik met veel plezier een superleuk eiland bij de Zweedse westkust. 130 kilometer ten noorden van Göteborg ligt het gezellige en sfeervolle eiland (en gelijknamige plaatsje) Smögen. Het is een erg populaire bestemming onder zomertoeristen en kan jaarlijks op honderdduizenden bezoekers rekenen. Daarmee is het één van Zweden’s meest bezochte zomerbestemmingen. Het was ons meteen duidelijk waarom het zo populair is.

Nog voordat je Smögen bereikt, loont het de moeite even halt te houden bij de parkeerplaats voor de brug die Smögen met het vasteland verbindt. Daar heb je een heel mooi overzicht over het volledige dorp en alle aan- en afvarende bootjes. Vooral in de ochtend en tegen de avond is het één en al beweging op het water.
Er zijn houten trapjes en picknickplaatsen langs de rotswand aangelegd. En je kan nog hogerop gaan en bovenop de heuvel van een panorama over de archipel genieten. Overal eilandjes zo ver je kan zien.

smogen-zweedse-westkust-1

Terug in de tijd

Zodra je in het centrum komt, krijg je een heerlijk nostalgisch zomergevoel. De hoge houten herenhuizen in frisse pastelkleuren nemen je mee terug in de tijd. In een paar ervan is een tweedehands- of antiekwinkel gehuisvest. Je weet nooit of je hier dé Scandinavische decoratievangst van je leven doet. Auto’s mogen niet in het centrum dus is het heerlijk slenteren, al dan niet met een ijsje of verse smoothie in de hand.

Smögenbryggan (Smögenpromenade)

Bijna alle straatjes en steegjes van Smögen komen op de gezellige kade uit. En dat is dan ook de grootste attractie van het dorp. De karaktervolle houten promenade van éé kilometer lang begint aan de vissersmarkt van de oude vissershaven. Je kan in de vismarkt trouwens heel het jaar rond dagelijks komen smullen in één van de restaurants.

smogen zweedse westkust fika magazine

De Zweedse versie van Saint Tropez

Aan de zeekant van de promenade ligt het vol met bootjes en jachten in alle maten en kleuren. Het valt op dat hier verschillende soorten mensen komen – dat zie je dan ook wel aan het formaat van hun boot. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom zoveel zeilers hier graag met hun bootje aanmeren want Smögen heeft massa’s winkels, cafés, bars en restaurants waar je gezellig buiten kunt zitten. Al genietend van een verse garnaalsalade met een glaasje witte wijn kan je al de bedrijvigheid om je heen gadeslaan. Smögen voelt een beetje aan als de Zweedse versie van Saint Tropez. Aan het einde van de promenade kom je op het rotsige Vallevikstrand, waar de waaghals van de toren kunnen duiken en de niet-waaghalzen (dat is de categorie waar ik in val) een zandkasteel kunnen maken.

Haringvangst

De haven van Smögen wordt al sinds de zestiende eeuw gebruikt en is de daarop volgende eeuwen steeds belangrijker geworden. Eind negentiende eeuw was de economische piek voor de zeevaart. Toen zorgde de succesvolle haringvangst ervoor dat Smögen de belangrijkste uitvoerder in Europa was. Je kunt nog steeds de kleurrijke opslagplaatsen en zouterijen zien op de noordelijke promenade.

Zweedse westkust

Hoewel er nog altijd vissers zijn en je hier heerlijk verse vis kunt kopen (of voor je laten bereiden) ligt de focus niet meer op visvangst. Vandaag de dag is Smögen vooral een badplaats en één van de meest bezochte jachthavens bij de Zweedse westkust.

smogen zweedse westkust fika magazine

Het zomerseizoen loopt van mei tot midden september. De haven is elk seizoen toegankelijk en verschillende omliggende winkels zijn heel het jaar rond gedurende het weekend open. Sommige van de restaurants in de visveiling zijn elke dag open.

Foto’s:

 

Tina

Smögenbryggan

De boulevard heet officieel Smögenbryggan (Smögen Pier), een 1.000 meter lang houten pad langs winkels, restaurants, de haven, een grasweide en diverse strandjes. Hij eindigt op de golvende rotsen van het eiland. Het is een heerlijke wandeling, die met name in de avond populair is.

Wandelen in en rond Smögen

Het eiland is rotsachtig en ideaal om te wandelen. Er zijn verschillende houten bruggen gebouwd en je kunt er zelf naar toe. Je ziet automatisch een verscheidenheid aan natuurlijke zwembaden, soms geslagen door de zee. Dit water wordt verwarmd door de zon en is daardoor warmer dan zeewater. Dat loopt in de zomer ook op tot 20 graden.

In de zomer wordt er veel gezwommen. Ook in de haven, en in verschillende natuurlijke poelen tussen de rotsen. Er zijn ook verschillende springplanken op zee. Zeer populair bij jongeren.


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende