De 9 mooiste Scandinavische bibliotheken

scandinavische bibliotheken

Met een wereld die steeds digitaler wordt, sterft de reguliere bibliotheek meer en meer uit. Ze verdwijnen uit de kleine dorpen en steden, maar blijven in de grote steden in een andere, modernere vorm overeind staan. In de bibliotheken kun je niet alleen meer terecht voor boeken, maar ook voor digitale media, congressen en evenementen. Vandaag zetten we de 9 mooiste Scandinavische bibliotheken voor je op een rij.

Vennesla
In 2011 opende het gloednieuwe gebouw van de Vennesla bibliotheek in Noorwegen. Het gebouw wordt naast publieke bibliotheek ook gebruikt als cultureel huis.

Det Kongelige Bibliotek
De koninklijke bibliotheek van Kopenhagen wordt ook wel The Black Diamond genoemd door haar zwarte uiterlijk.

Stockholms Stadbibliotek
De stadsbibliotheek van Stockholm is van buiten misschien niet heel spectaculair (hoewel, een grote vierkante ‘doos’ met daarbovenop een rond gedeelte zie je ook niet overal), maar van binnen is-ie werkelijk prachtig. De bibliotheek heeft een grote, ronde open ruimte met oneindig veel boeken.

Malmö Stadsbibliotek
Deze bieb valt vooral op vanwege de enorme voorgevel van glas. Niet verkeerd om een middagje door te brengen.

Kansallis Kirjasto (The National Library of Finland)
De Kansallis Kirjasto, ook wel The National Library of Finland, is de oudste en grootste wetenschappelijke bibliotheek in Finland. De bibliotheek is verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven, behouden en toegankelijk maken van het nationale erfgoed in print.

Copenhagen University Library
De universiteitsbibliotheek van Kopenhagen is onderdeel van Det Kongelige Bibliotek. Maar zo modern als de koninklijke bibliotheek is, zo traditioneel is de universiteitsbibliotheek.

Tromsø Bibliotek
Een van de modernste gebouwen van het stel is de Tromsø Bibliotek. De publieke bibliotheek vind je in het centrum van de stad en telt vier verdiepingen.

Lund University Library
Deze bibliotheek hoort bij de Lund University, een van de grootste universiteiten van Scandinavië. De universiteit heeft verschillende bibliotheken door de stad, maar die aan de Helgonabacken is toch wel de mooiste.

Dokk1 Bibliotek Aarhus
Afgelopen zomer is in havenstad Aarhus Dokk1 geopend, een ruim complex aan het water waar onder andere de publieke bibliotheek in is gevestigd.

Welke bibliotheek is jouw favoriet? Of ontbreekt er één in het lijstje van Scandinavische bibliotheken? Laat het ons weten!
 
Één suggestie bij “De 9 mooiste Scandinavische bibliotheken

Reageren niet mogelijk.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende