Een dag in Kopenhagen

dag in Kopenhagen

Wat heerlijk om een dag in Kopenhagen te zijn! Ik ben altijd in contact gebleven met mijn Deense oud-collega Katarina en nu ik in de stad ben, heb ik met haar afgesproken. We ontmoeten elkaar bij Atelier September op de Gothersgade en beginnen onze dag met koffie. Dit café serveert door de week ook ontbijtjes.

Dag in Kopenhagen FIka MAgazine

Dag in Kopenhagen Fika Magazine
Atelier September

Kongens Have

Daarna strekken we de benen in het park Kongens Have, eigenlijk midden in het centrum van Kopenhagen. Als je toerist bent, dan ga je daar waarschijnlijk Slot Rosenburg bekijken, maar dat heb ik vroeger al gezien. In het park is het nu prachtig met bloemen, in het bijzonder langs het pad dat naar Solvgade leidt. Het verbaast mij vaak dat alles zo uitbundig bloeit en groeit in het noorden, terwijl het maar zo kort mooi weer is.

Shoppen

Katarina is altijd erg bezig met de inrichting van haar huis en ik huppel haar achterna. Haar favoriete zaken zijn Rue Verte (daar zou ik de hele inrichting wel van willen meenemen) en Oliver Gustav. Ja, zijn stijl is werkelijk uniek, maar helaas liggen de prijzen ver boven mijn budget. Wel leuk om te kijken en inspiratie op te doen. Mode is natuurlijk ook een ding in Kopenhagen. We gaan naar Heartmade van Julie Fagerholt, een merk dat vasthoud aan de bohemische stijl en Katarina vertelt dat ze daar ieder jaar weer slaagt.We lopen ook de winkel van goudsmit Marlene Juhl Jørgensen op Store Regnegade 2 binnen, waar Katarina een ring met haar initialen van heeft.

Dag in kopenhagen Fika Magazine
Oliver Gustav

The Union

Een lunch bij The Union is nooit verkeerd. Het ligt op Store Strandstraede, in de buurt van het plein Kongens Nytorv. Het zonnetje schijnt en we kiezen ervoor om buiten te zitten, maar houden wel de jas aan.

Torvehallerne

Op weg naar huis gaan we langs de Kopenhaagse versie van de Rotterdamse Markthal, namelijk Torvehallerne, vlak bij Station Nørreport. Er zijn ongeveer zestig stands. Er worden groenten verkocht, kazen, bloemen, delicatessen en allerlei kant-en-klaar gerechten. We nemen bij Is à Bella een ijsje, gemaakt van rijstemelk en pure chocolade. Lekker!

dag in Kopenhagen Fika Magazine

dag in Kopenhagen Fika Magazine
Torvehallerne, foto’s door Nick Karvounis

Kartoffelraekkerne

Ook als je niet aan de Oster Søgade hoeft te zijn is een wandeling door het gebied heel leuk. De buurt wordt ook wel “kartoffelraekkerne” genoemd en dat betekent “de aardappelrijen”. De bijna vijfhonderd rijtjeshuizen werden vanaf 1873 gebouwd voor arbeiders. Omdat de huizen keurig netjes achter elkaar en over elf rechte straten gebouwd zijn, maakt men de vergelijking met een aardappelveld, waar de plantjes ook zo gezaaid worden. Je vindt de huizen in de driehoek tussen Oster Søgade, Oster Farimagsgade en de Solvgade. De buurt is immens populair en behoort tegenwoordig tot de klasse van luxehuizen. De woningen zijn honderdveertig vierkante meter, hebben een kleine tuin en zijn voor minder dan een miljoen euro niet te koop.

dag in kopenhagen Fika Magazine
Restaurant Pluto

Pluto

We eten thuis, maar Katarina wil nog wel even haar favoriete restaurant van het moment noemen en dat is Pluto. Alles – van de gerechten tot en met de sfeer – schijnt daar helemaal geweldig te zijn. Het is populair om laat bij restaurant Pluto te gaan eten. Er zijn tafelreserveringen tot 22.45 uur. Ik ben blij dat wij niet zo lang hoeven te wachten, want na al die kilometers die we gelopen hebben, heb ik wel trek gekregen!

Dag in Kopenhagen

Lees ook deze artikelen voor een dag in Kopenhagen:


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende