Alles wat je moet weten over de Faeröer eilanden

faröer eilanden

De Faeröer zijn een eilandengroep gelegen tussen de Noorse Zee en de Noord-Atlantische Oceaan, ongeveer halverwege tussen Noorwegen en IJsland. De eilanden zijn een autonoom gebied (dat betekend dat ze voor een groot gedeelde zelfstandig zijn)  binnen het Koninkrijk Denemarken, met een totale oppervlakte van ongeveer 540 vierkante kilometer en een bevolking van ongeveer 50.000 mensen.

De natuur van de Faeröer eilanden

Deze eilandengroep staat voornamelijk bekend om haar schitterende natuur, met een ontzettend ruig landschap. Zo zijn er vele gigantische kliffen en bergen met daarin kleine, pittoreske dorpjes. Ook zijn er veel wilde dieren te vinden, denk hierbij aan vele zeevogels, zeehonden en walvissen.

De economie van de Faeröer eilanden

Economisch gezien moeten de eilanden zich voornamelijk richten op de visserij en visteelt, hierin proberen ze overigens sterk te letten op de duurzaamheid. Faeröer krijgt trouwens een steeds sneller groeiende toeristenindustrie. Veel mensen willen namelijk de unieke cultuur, geschiedenis en de natuurlijke schoonheid zelf ervaren.

 

De cultuur van de Faeröer eilanden

De cultuur van Faeröer is namelijk nauw verbonden met de geschiedenis en de geografische ligging van de eilanden. Al duizenden jaren worden de eilanden namelijk bewoond, door onder andere de Noren, Kelten en de Schotten. Hierdoor is de cultuur van het land ook een gevormde combinatie van de drie invloeden.

Een van de grootste elementen binnen de Faeröerse cultuur in de traditionele levenswijze, die hangt namelijk nauw samen met het harde klimaat en de ruige natuur van de eilanden. Doordat de Faeröers altijd afhankelijk zijn geweest van de visserij en landbouw om te kunnen overleven, komt dit ook heel sterk terug in de cultuur. Een traditioneel huis op de Faeröer heeft bijvoorbeeld een torendak, dit is doordat ze met beperkte middelen het meest optimale hebben willen gebruiken.

De taal van de Faeröer eilanden

Ook de taal is anders dan dat van de rest van het Koninkrijk. Een grote meerderheid van Faeröer spreekt namelijk een Germaanse taal, die in nauw verwant staat met dat van IJsland. Sinds een aantal jaar wordt deze taal overigens pas onderwezen op scholen en gebruikt binnen de media en de literatuur.

Meer weten over Faeröer eilanden?

Traditionele muziek van de Faeröer eilanden

De Faeröer staan ook bekend om hun traditionele muziek, die wordt gekenmerkt door het gebruik van de Faeröerse taal en de Faeröerse viool. De muziek is van generatie op generatie doorgegeven en vormt een belangrijk onderdeel van de Faeröerse cultuur. Een ander belangrijk aspect van hun cultuur is de traditionele Faeröerse kettingdans, een soort volksdans die in een cirkel wordt uitgevoerd, waarbij de dansers elkaars hand vasthouden en met de klok mee bewegen.

Faeröers staan overigens ook bekend om het vertellen van verhalen, generatie op generatie worden altijd dezelfde volksverhalen doorgegeven. Dit vormt hierdoor ook een hele belangrijke rol binnen de cultuur van Faeröer.

Ontzettend gastvrij

De Faeröers hebben een diep gemeenschapsgevoel, dat komt voornamelijk doordat ze een land zijn dat voor een ontzettend groot gedeelte volledig afhankelijk is van zichzelf. Hierdoor zijn ze tegenover elkaar, maar ook tegen bezoekers ontzettend gastvrij en open. Als buitenlandse toerist moet je er bijvoorbeeld niet gek van opkijken als je gevraagd wordt om een kopje koffie te komen drinken. Gastvrijheid is een belangrijk onderdeel binnen hun culturele en sociale activiteiten.

faeroer eiland

Op vakantie naar de Faeröer eilanden

Over het algemeen is de cultuur op Faeröer een ontzettend unieke mix van de traditionele en moderne elementen binnen hun geschiedenis. Dat komt mede door de geografie die er sterk in terug komt. Mocht je dus eens iets totaal anders willen tijdens de vakantie, dan is een bezoek brengen aan deze eilandengroep een fantastisch idee. Deze rijke en diverse cultuur zal je een unieke en authentieke ervaring bieden. Wel is het belangrijk om te weten, dat een reis naar de Faeröer eilanden niet goedkoop is, deze reis boeken en de raambekleding draaikiepraam laten vernieuwen zal dus geen handige combinatie zijn.

Lees ook


Doepser leven

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende