Ales Stenar: de hunnebedden van Zweden

ales stenar fika magazine

Hoog op een klif aan de zuidwestkust van Zweden liggen al duizenden jaren op een groot vlak grasveld 58 enorme stenen in de vorm van een schip: Ales Stenar. De lengte van de verzameling is 67 meter en de breedte 19. De enorme granietblokken zijn er waarschijnlijk tijdens de Vikingtijd zo neergelegd, tussen de jaren 800 en 1050 na Christus. Maar hoe, vraag je je af.

Ales Stenar

De klif ligt op 37 meter hoogte en de stenen wegen ieder 1,8 ton. De plek is fantastisch, het heeft iets magisch: het is waar zee, aarde en hemel samenkomen. Al duizenden jaren bezoeken mensen Ales Stenar, ook als een soort van pelgrimsoord, al speculeert men nog steeds over de betekenis. Zou het te maken hebben met de zonnestand? In de Vikingtijd was het volgen van de zon in het jaar heel belangrijk en net zoals tegenwoordig vierde men midwinter en midzomer. Op midwinter, de kortste dag van het jaar, komt de zon op bij de zuidooststeen en gaat neer bij de steen in het midden in het zuidwesten. Op die dag is ¼ van het schip in daglicht en ¾ in het donker.

ales stenar fika magazine

Midzomer en midwinter

Op midzomer, de langste dag van het jaar, is de situatie precies andersom. De zon komt op bij de steen in het midden in het noordoosten en gaat neer in het noordwesten. Op die dag is ¾ van het schip in daglicht en ¼ in het donker. In de lente en de herfst, op de dagen dat dag en nacht precies even lang duren, komt de zon op bij steen 12 in het oosten en gaat neer bij steen 12 in het westen. Op die dag is het schip zo verdeeld, dat precies evenveel stenen de dag en de nacht aanduiden. Het verschil tussen de opkomst en de ondergang van de zon is altijd 6 maanden en 12 uur in de kalender, maar zelfs met schrikkeljaar is rekening gehouden: de afstand tussen steen 2 en 3 is net iets groter.

Skåne

Wil je de stenenverzameling ook bezoeken? Ze liggen in Skåne, in Kaseberga. Die plaats bestaat eigenlijk alleen uit een jachthaven met visrestaurants eromheen, plus parkeerplaatsen voor auto’s en bussen. Maar door de grote ruimte voelt het zelfs midden in het hoogseizoen alsof je Ales Stenar voor jezelf hebt. Plus de magie die erbij hoort.


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende