5x Scandinavische series voor kerst

Fika Magazine Scandinavische series

De familie is de deur uit, de afwas gedaan, maar bedtijd is het nog niet. Niets lekkerder om dan nog even onder de deken te kruipen met Scandinavische series. Heb je een paar dagen vrij rond de kerstdagen? Dan kijk je ze gewoon allemaal.

The Killing
Kan haast niet in het rijtje ontbreken en moet zeker op het lijstje van series die je ooit gezien moet hebben. De serie draait om detective Sarah Lund. Alles begint wanneer zij zich meldt voor haar laatste werkdag in Kopenhagen en de 19-jarige Nanna als vermist wordt opgegeven. Dezelfde dag nog wordt het lijk van de jonge vrouw teruggevonden. Sarah voelt dat haar baas iemand beschermt en besluit haar geplande verhuizing naar Zweden uit te stellen. Een instinctieve beslissing die haar niet in dank wordt afgenomen, zeker niet wanneer het moordonderzoek haar naar de hoogste politieke kringen van Kopenhagen zal voeren. Bestel The Killing hier!

The Bridge
Samen met The Killing is The Bridge waarschijnlijk een van de populairste series die Scandinavië ooit heeft gekend. En ook dat is niet voor niets: Wanneer op de Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken een lijk gevonden wordt, dwingt deze moord de Zweedse en Deense politie tot een nauwe samenwerking. Gruwelijke gebeurtenissen blijven elkaar opvolgen. De Deense agent Martin Rohde (Kim Bodnia – The Killing, Those Who Kill) en de Zweedse Saga Norén (Sofia Helin – Beck) gaan de uitdaging met frisse tegenzin aan. Bestel The Bridge hier!

Solsidan
Staat niet in het rijtje van Scandinavische thrillers en daardoor minder bekend bij het grote publiek. Des te leuker om eens proberen tijdens kerst. Solsidan is een chic villadorp vlak bij Stockholm en het decor van deze Zweedse comedy. De 39-jarige tandarts Alex keert samen met zijn zwangere vriendin Anna terug naar zijn geboorteplaats, het mondaine kustplaatsje Solsidan. Daar gaan ze in zijn ouderlijk huis wonen. Anna, actrice van beroep, probeert zich aan te passen aan haar nieuwe omgeving en opdringerige schoonmoeder. Alex verdeelt zijn tijd tussen zijn vriendin en zijn jeugdvrienden Fredde en Ove – tot ongenoegen van Anna.

Borgen
Met een 8,5 op IMDB is ook deze serie zeer de moeite van het proberen waard. Politiek leider Birgitte Nyborg wordt onverwachts verkozen tot eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Ze komt er echter al snel achter dat haar nieuw verworven rechten en plichten hun tol eisen van haar privéleven en haar dierbaren. Vertrouwensrelaties met andere politici worden regelmatig op de proef gesteld en er wordt veel gevraagd van haar vermogen om behendig te opereren. Daarbij moet zij soms haar handen vuil maken. Bestel Borgen hier!

The Legacy
Met gemiddeld 1,7 miljoen kijkers en 60 procent marktaandeel waren de afleveringen van The Legacy (of Arvingerne in het Deens) immens populair in Denemarken. En ook in Nederland doet de serie het niet verkeerd. Het plot: Op haar landgoed op het Deense platteland leidt de wereldvermaarde kunstenares Veronika Grønnegaard al sinds de wilde jaren 60 een excentriek en kleurrijk leven. Haar vier kinderen hebben elk op hun eigen manier de gevolgen van een vrijzinnige en chaotische jeugd ondervonden. Wanneer hun moeder sterft, komen ze allemaal samen om de erfenis te regelen. Veronika laat echter heel haar landgoed na aan slechts één van haar kinderen. Wat een vlotte en vredige regeling had moeten worden, mondt uit in een pijnlijk proces waarbij geheimen, spanningen en leugens langzaam maar zeker aan de oppervlakte komen. Bestel The Legacy hier!


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende