Opeens waren ze overal, de Scandinavische thrillers, waaronder de succesvolle Deense varianten. Zowel op papier als op de buis schieten ze als paddenstoelen uit de grond en dat is niet voor niets. Wat is het succes van onze noorderburen? De Trouw zocht het uit.
Scenario
Een goed scenario is voor een tv-serie cruciaal, vooral als die meerdere seizoenen loopt. Series vragen nog meer dan films om uitgediepte personages en een verhaal dat al die afleveringen stand kan houden. In Nederland werkt het precies andersom, zo ontdekte Trouw: De regisseur is hier de belangrijkste man of vrouw op de set. Met als gevolg dat het scenario nog wel eens een ondergeschoven kindje is.
Originaliteit
Succes wordt herhaald en gekopieerd. Dat blijkt wel uit alle talentenjachten die tegenwoordig op televisie te zien zijn. Maar met series werkt dat toch anders. The Killing is een misdaadserie. En toen Borgen een groot internationaal succes werd, had de Deense publieke omroep kunnen denken: zo’n politiek drama, dat gaan we nog een keer maken. Maar The Legacy werd een familiedrama.
Budget
Dat een serie niet voor een dubbeltje gerealiseerd wordt, snappen we allemaal. Maar met een echt groot budget is veel mogelijk. Neem ‘House of Cards‘, de Netflix-serie over de Amerikaanse politiek. Seizoen één zou naar verluidt zo’n 75 miljoen euro hebben gekost. Om een beeld te geven wat in Nederland gebruikelijk is: van 2008 tot en met 2011 besteedde de publieke omroep gemiddeld 41 miljoen euro aan alle televisiedrama op Nederland 1, 2 en 3. Het budget van de Deense publieke omroep DR komt meer in de buurt van de NPO dan van Netflix. Alleen wordt het geld in Denemarken heel anders besteed dan hier. Het potje voor drama bij de NPO wordt verdeeld over allemaal verschillende omroepen, die allemaal hun eigen serie willen maken. DR heeft besloten zich te richten op één project per keer. Aan die ene serie kan daardoor veel meer geld uitgegeven worden.
Stoppen op je hoogtepunt
De Amerikanen weten nooit zo goed van ophouden. De Denen doen dat anders. Borgen, The Killing, ze kregen allemaal maar drie seizoenen. Het effect daarvan is hetzelfde als een zanger die op het hoogtepunt stopt: als fan baal je dat het ten einde is. En dan rest alleen nog maar de herinnering hoe goed de serie eigenlijk was.
Succes
Waarom uitgebreid vertellen dat iets is mislukt? De Denen laten het stilletjes voorbij gaan. Echt niet alles wat de Denen aanraken verandert in goud. Ooit gehoord van ‘Dicte’? Die Deense serie werd vorig jaar uitgebracht, maar wist het grote publiek niet te bekoren. Toch heeft niemand het er over. The Legacy wordt door de producent bewust in het rijtje van ‘zijn succesvolle voorgangers’ Borgen en The Killing geplaatst.
Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.Nieuwsbrief
Elke twee weken een leuke update?