5 vragen aan: de Zweedse Nina van Nourish Atelier

Nourish Atelier

In de gloednieuwe rubriek ‘5 vragen aan…’ voelen we Scandinaviërs en liefhebbers van de landen aan de tand over hún Scandinavië. Waar komen ze het liefst? Wat zijn hun geheime adresjes? Oftewel: wat maakt dat ze zo van het hoge noorden houden. De Zweedse Nina Olsson van het prachtige food blog Nourish Atelier bijt het spits af.

1
Je bent geboren en opgegroeid in Stockholm. Waarom verhuisde je naar Nederland?

‘Ha, dat is een lang verhaal, maar ik zal het kort proberen te houden. Tijdens mijn studie art & design heb ik een aantal jaar in het buitenland gezeten, in Londen en Berlijn, en in die tijd heb ik een netwerk opgebouwd met mensen uit allerlei verschillende landen. Uiteindelijk bracht de liefde mij een aantal jaar geleden naar Amsterdam. Ik werd verliefd op de stad en al gauw settelde mijn grote Nederlandse liefde en ik ons in Amsterdam. Inmiddels hebben we een gezin en zijn we uit de stad vertrokken. We wonen nu vlak bij de kust, in de buurt van Bergen, ten noorden van Amsterdam. Het is een prachtige omgeving, maar we gaan nog vaak terug naar de hoofdstad voor werk en vrienden.’

2
Wat is het grootste verschil tussen Nederlanders en Zweden?

‘Op het eerste gezicht lijken we misschien hetzelfde, maar toch zijn er dingen waarin we verschillen. Zweden zijn een stuk gereserveerder dan Nederlanders. Nederlanders zijn socialer en meer uitgesproken; ze zingen op straat en knopen zonder enige twijfel een gesprek aan met vreemden. Zweden vinden dat erg charmant; zij zijn namelijk een stuk minder outgoing, vanwege het koude klimaat zijn ze erg op zichzelf.
Maar als er één ding is dat de Zweedse mensen aan het hart gaat, dan is het wel hun samenleving. Zweden streven naar een ideale samenleving, in het Zweeds välfärdssamhället genoemd, het welzijn van de samenleving. Daar speelt het populaire Scandinavische design een grote rol in. De wens om een zo eerlijk mogelijk samenleving te creëren en te onderhouden, komt door de ‘eenvoudige’ achtergrond van de meeste Zweden. Het waren veelal boeren en vissers, dat maakt de Zweden minder flamboyant dan de Nederlanders die de eerste handelaren waren. Ik vind dat ik het beste van twee werelden mee mag maken: Scandinavisch minimalisme en het speelse Nederlandse.’

3
Je hebt lange tijd in Stockholm gewoond. Dan weet je vast de leukste plekken van de stad. Wat is jouw favoriete deel of wijk?

‘Mijn favorieten zijn Södermalm en Vasastan. Voor toeristen zou ik Södermalm aanraden en het zogenoemde Sofo. Voor gezellige cafeetjes en kleine winkeltjes raad ik aan om rond Nytorget te wandelen. Dit is een levendige wijk en populair onder artiesten en andere creatievelingen.
Als je van lekker eten houd, moet je een vorkje prikken bij het gastronomische restaurant Esperanto, of ga iets buiten de stad naar Oaxen Krog. Op mijn blog heb ik onlangs een artikel geplaatst met al mijn tips Stockholm, neem gerust een kijkje.’

4
Je hebt een prachtig food blog, Nourish Atelier. Wat is je favoriete Zweedse gerecht? En welk gerecht mis je het meest nu je in Nederland woont?

‘Dit is een lastige! Ik ben vegetarisch dus ik eet geen vlees en vis meer. Het is een beetje een dubbel gevoel maar ergens mis ik dus de Zweedse balletjes wel, ha! Wat ik in koffiezaakjes mis, zijn de kaneeelbroodjes, maar die maak ik met alle liefde zelf in mijn eigen keuken. Een gerecht waar ik de laatste tijd veel aan denk is smörgåstårta, sandwichtaart in het Zweeds, waarvan ik mijn eigen versie binnenkort op mijn blog publiceer.’

5
Heb je een advies voor lezers van Fika Magazine als ze Stockholm of Zweden bezoeken?

‘Er gaat niets boven de zomers in Zweden en Stockholm. Een tripje naar de archipel van Stockholm is een absolute aanrader! Boek een bed & breakfast en maak een boottocht met een picknick en je zwemkleding in je tas. Vergeet ook vooral je camera niet, want het is er werkelijk prachtig.’

Stockholm Sunset by slussen. Had a marvelous time ♡

Een foto die is geplaatst door Nina Olsson (@nourish_atelier) op

Nina Nourish AtelierWil je meer Stockholmtips van Nina of ben je benieuwd naar haar recepten? Neem dan eens een kijkje op haarprachtige website Nourish Atelier. Oh, en volg haar op Instagram voor een dagelijks dosis foodinspiratie!

Ben jij of ken jij iemand die zijn of haar Scandinaviëtips ook graag wil delen? Stuur een mail naar info@fikamagazine.com.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende