Met deze Top 5 Scandinavische series Netflix kom jij de herfst door in 2022!

scandinavische series netflix

Ontdek de beste Nordic Noir die Netflix te bieden heeft plus andere Scandinavische tv-series en shows in deze gids voor 2022. Met deze lijst kun je de hele herfst door bingewatchen! Hier volgt onze top 5 Scandinavische series op Netflix!

Top 5 Scandinavische series Netflix

Trapped/Entrapped (IJslands)

Entrapped volgt de IJslandse politierechercheurs Andri en Hinrika terwijl ze moorden oplossen in de noordelijke en oostelijke gebieden van IJsland. In Entrapped onderzoeken ze een moord in de prachtige hooglanden van IJsland.

Twee rivaliserende groepen – een groep IJslandse motorrijders en een vreedzame spirituele familiegroep botsen over een stuk land dat beide op hun eigen manier als ‘heilig’ worden beschouwd. Het meningsverschil resulteert in de dood van een jonge man, die de focus wordt van het onderzoek voor Andri en Hinrika.

Met: Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir en Thomas Bo Larsen

Equinox (Deens)

Equinox een Deense serie, gebaseerd op een populaire podcast, geschreven en gemaakt door Tea Lindeburg. Wat Equinox uiteindelijk doet, is de plaats van folklore-mythologie in de huidige samenleving onderzoeken.

Het is het volksverhaal van Ostara, een godin van de lente, die de personages obsedeert. De serie is in feite bezaaid met betekenaars en symbolen van het verhaal, met konijnen, hazen en het getal 21, altijd ergens op de achtergrond op de loer.

Het wordt al snel duidelijk dat Equinox door een hervertelling van dit volksverhaal zich probeert te verdiepen in meer filosofisch denken, zoals determinisme versus vrije wil, en fantasie versus realiteit.

Kastanjemanden (Deens)

Alle ingrediënten van een geweldige Scandinavische noir zijn aanwezig: gewelddadige en gruwelijke seriemoorden, een werk-obsessieve vrouwelijke detective, een aanvankelijk vijandige detective-partnerschap en een donkere, grizzly, in dit geval herfstige, stemming die overal doordringt. Fans van The Killing zullen niet teleurgesteld zijn.

Kastanjemanden is een intense en soms behoorlijk angstaanjagende thriller met een ongelooflijk goed tempo, die een spoor van kruimels achterlaat voor het detectiveduo en de kijkers om de puntjes op de i te zetten en de puntjes op de i te zetten voor een onverwacht en bevredigend einde.

Katla (IJslands)

Katla is een uitstekende, visueel opvallende serie die een brutaal en meedogenloos verhaal vertelt van een paar bewoners in een bijna verlaten dorp dat ettert van verdriet, depressie en schuldgevoelens.

Katla speelt zich af in het kleine stadje Vík in Zuid-IJsland, in de buurt van de subglaciale vulkaan Katla, die al een heel jaar constant uitbarst, volgt de weinige bewoners die in het dorp zijn gebleven ondanks het advies om te evacueren.

Karppi (Fins)

Als laatste in onze Top 5 Scandinavische series Netflix, net als veel voorgangers in het Scandinavische noir-genre, heeft Karppi als centraal karakter een sterke vrouwelijke hoofdrol. Sofia Karppi rouwt zichtbaar om haar overleden echtgenoot, maar ze blijft een stoere en koppige politieagente, die met verdachten slaat en vecht, en soms de baas is over haar collega’s en zelfs chef. Ze lijkt erg op een kruising tussen Lund, van The Killing, en Saga, van The Bridge, met haar obsessiefheid in de zaken die ze onderzoekt. Ze draagt ​​zelfs grote wollen truien zoals Lund dat zo beroemd maakt.

Net als The Bridge heeft Karppi ook een geweldig duo van detectives in Karppi en Nurmi, dat groeit van vijandigheid naar vriendschap. Er is genoeg chemie tussen Viitala en Tilkanen om de relatie van hun personages interessant te maken. In het tweede seizoen worden ze een echt team, werken ze samen, ook al heeft Karppi nog steeds de neiging om in haar eentje achter verdachten aan te rennen.

Lees ook 


Doepser leven

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende