Deze Zweedse lekkernijen hebben hun eigen feestdag

Selma's Nordic Bakery Fika Magazine

Dat er in Zweden veel lekkere dingen gebakken worden, is waarschijnlijk geen verrassing meer voor je. Een van de bekendste Zweedse woorden is immers fika, koffie met… wat lekkers! Maar de Zweden gaan nog een stapje verder: veel Zweedse lekkernijen hebben een eigen, officiële feestdag. Ik licht er vandaag een aantal voor je uit.

Fettisdagen

Fettisdagen, of Semladagen, is officieel de laatste dag van carnaval en vroeger de laatste dag waarop nog feest gevierd mocht worden voordat de vastenperiode begon. Deze feestdag, die elk jaar op een dinsdag in maart valt, wordt tegenwoordig nauwelijks nog met die oorspronkelijke bedoeling gevierd. Volgens traditie wordt er wel elk jaar op deze dag nog genoten van één specifieke lekkernij: de semla. Een luchtig broodje met een flinke dot room en slagroom. Hier vind je een recept om zelf semlor te bakken.

Fika Magazine semlor

Våfflordagen 

Een andere bekende lekkernij zijn de våfflor, oftewel wafels. Niet van die dikke Luikse wafels, maar juist wat dunnere wafels die zowel met zoet als hartig beleg gegeten kunnen worden. Ook deze snack heeft van de Zweden een eigen feestdag gekregen. Op 25 maart worden er massaal wafels gebakken.

Köttbullens dag

Na de kanelbulle waarschijnlijk het tweede nationale ‘gerecht’ van Zweden zijn de köttbullar, oftewel de Zweedse gehaktballetjes. Genoeg reden om er een officiële feestdag aan te wijden, en wel op 23 augustus. Köttbullar zijn eigenlijk heel simpel, maar daarom zeker niet minder lekker! De gehaktballetjes zijn het lekkerst met frisse jam en aardappelpuree, zoals bijvoorbeeld in dit recept.
Zweedse feestdagen

Kanelbulledagen

Het bekendste baksel uit Zweden: de kanelbulle. De Zweden zijn er zelfs zo dol op, dat ze het broodje één keer per jaar vieren met een speciale feestdag, namelijk op 4 oktober. Deze lekkernij is tegenwoordig ook buiten Zweden verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij de IKEA, maar zelfgemaakt zijn ze vaak het lekkerst! Hier vind je een recept.

Kladdkakans dag

Ook deze heerlijke en smeuïge, Zweedse chocoladetaart wordt iedere jaar in het zonnetje gezet. Op 7 november wordt het bestaan van kladdkaka gevierd. Wil je alvast oefenen voor het zover is? Hier vind je een recept.

Pepperkakans dag

Voor het einde van het jaar is er nog één speciale bakdag in Zweden: Pepparkakans dag, op 9 december. Een pepparkaka is een kruidig en knapperig koekje, dat qua smaak een beetje doet denken aan pepernoten. Hoewel deze peperkoeken ook in sommige Nederlandse supermarkten te koop zijn, is zelf bakken natuurlijk het lekkerst én het leukst!

Dit is slechts een selectie van Zweedse feestdagen die draaien om lekkernijen, er bestaan er namelijk nog veel meer. Wat dacht je van Lakritsdagen (Dropdag) op 12 april, Muffinsdagen (Muffindag) op 27 mei en Wienerbrödets dag (Koffiebroodjesdag) op 22 november? Kortom, er is in Zweden altijd wel een goede reden om wat lekkers te maken!


Carly
Carly studeerde Scandinavische talen & culturen, met Zweeds als hoofdtaal. Na een jaar in Stockholm te hebben gewoond, is ze in Nederland als vertaler Zweeds aan de slag gegaan. Op Fika Magazine deelt ze haar kennis van en liefde voor Scandinavië.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende