Waarom je absoluut naar het Vigeland Park in Oslo moet

Vigeland Park

Toen ik mijn moeder vertelde dat we naar Oslo gingen, was haar eerste reactie: “Dan moet je naar het Vigeland Park!” Het Vigeland Park is onderdeel van het Frogner Park en is een openluchtmuseum met meer dan tweehonderd granieten beelden gemaakt door Gustav Vigeland, een Noorse beeldhouwer die leefde van 1869 tot 1943.

Mijn moeder heeft een goede kijk op kunst, dus we togen naar het park, dat in het westen van de stad ligt. In 1921 sloot de stad Oslo met Vigeland een contract: tegen overname van al zijn bestaande en nog uit te voeren werk kreeg hij een gratis huis en atelier. Dat huis is het rode bakstenen gebouw in het zuiden van het park en doet nu dienst als museum. De meeste mensen bekijken de beelden in het park (dat is gratis) en gaan niet naar het museum (want daar moet je voor betalen). Toch is dat ook interessant, omdat het heel goed de ontwikkeling van Vigeland’s werk laat zien.

vigeland park oslo

Vigeland park in Oslo

Voor zijn beelden maakte Vigeland vooral gebruik van graniet, brons en gietijzer. De meeste beelden staan langs een centrale laan en beelden de menselijke levensloop uit, van geboorte tot dood. In het midden staat een ruim 14 meter hoge pilaar waarin 121 figuren zijn uitgehouwen. Die figuren lijken in een steeds sneller tempo naar boven te kruipen. Het is gemaakt uit één brok graniet en het werd pas vlak voor Vigeland’s dood in 1943 voltooid. Rondom de monoliet staan 36 beeldengroepen die de levenscyclus uitbeelden. De beelden zijn grotesk en niet erg gedetailleerd. De mensfiguren zijn alle naakt. Vooral de gezichtsuitdrukkingen in het graniet vind ik bijzonder gemaakt.

Het oudste deel van het park is de fontein met daaromheen 20 bronzen beeldengroepen, combinaties van mensen en bomen. De boom is het symbool voor wedergeboorte en eeuwig leven.

Er staan ook losse beelden in het park. Een bekend beeld is dat van een stampvoetend jongetje met gebalde vuisten. Het heet dan ook ‘Boos Jongetje’ of Sinnataggen in het Noors. In het Vigeland Museum kun je het eerste ontwerp zien en hoe het evolueerde tot het uiteindelijke beeldje.

Lees ook Tips voor het openbaar vervoer in Oslo (+ Oslo Airport!)


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende