Tips voor het openbaar vervoer in Oslo (+ Oslo Airport!)

Openbaar vervoer in Oslo Fika Magazine

Ga je binnenkort op stedentrip naar Oslo en wil je goed voorbereid op reis? In dit artikel vertellen we je alles over het openbaar vervoer in Oslo én hoe je van en naar het vliegveld reist. Handig, toch?!

Van en naar Oslo Airport

Allereerst moet je natuurlijk in de stad zien te komen. Kom je met het vliegtuig? Dan zijn er verschillende manieren om in het centrum van Oslo te komen vanaf Oslo Airport, dat op ongeveer 47 kilometer van de stad ligt.

TREIN

Flytoget Airport Express
Een van de snelste manieren is reizen met de Flytoget Airport Express. Deze trein gaat iedere 10 of 20 minuten (afhankelijk van het tijdstip) en brengt je in zo’n twintig minuten in de stad. Je koopt een kaartje voor deze trein  voor NOK 180, wat omgerekend ongeveer € 20 is. Let op: dit is een enkele reis. Je kunt een kaartje kopen via de kaartautomaat, maar je kunt ook de Flytoget app downloaden. Hiermee kun je niet alleen kaartjes voor de trein kopen, je ziet ook direct de actuele treintijden. Kijk voor meer informatie over de Flytoget op de website.

NSB
Je kunt natuurlijk ook de reguliere trein pakken van de NSB, de Noorse spoorwegendienst. Deze trein vertrekt ieder half uur en brengt je in 23 minuten in de stad. Een enkeltje kost NOK 93 (ongeveer € 10) en is dus aanzienlijk goedkoper dan de Flytoget. Koop een kaartje op het station, of doe dit alvast thuis via de website van NSB.

BUS

Flybussen
Flybussen is een bus die elke 20 minuten vertrekt. Dit ritje duurt ongeveer 40 à 50 minuten. Een kaartje heb je voor NOK 160, wat omgerekend zo’n € 17 is. Kijk voor vertrektijden op de website van Flybussen. Hier kun je ook een kaartje kopen.

Er zijn nog een aantal organisaties waarmee je met de bus kunt reizen, zoals OSL Ekspressen en Nor-Way Busekpress.

TAXI 

Reis je liever met de taxi? Er zijn verschillende aanbieders die je van de luchthaven naar de stad brengen. Oslo Taxi en Norgestaxi hebben vaste prijzen, afhankelijk van het tijdstip van de dag en het aantal passagiers. Je kunt het beste direct contact opnemen met het taxibedrijf voor meer informatie. Op het vliegveld zelf kun je voor meer informatie naar de taxi informatiebalie in de aankomsthal. Ga minimaal uit van € 75 voor een ritje Oslo luchthaven – Oslo Centrum.

Openbaar vervoer in Oslo Fika Magazine

In Oslo

Dan het openbaar vervoer in Oslo zelf. In principe is Oslo geen megastad en kun je veel te voet afleggen. Maar zeker als het slecht weer is of als je benen wel wat rust kunnen gebruiken, is het fijn om verschillende openbaar vervoer-opties te hebben. Het openbaar vervoer in Oslo werkt simpel: je hebt namelijk maar 1 kaart nodig voor zowel de bus als de metro en de tram. Er zijn verschillende kaartjes te koop:

 • Single ticket (1 uur geldig) – van te voren gekocht, € 3,50
 • Single ticket (1 uur geldig) – bij de chauffeur gekocht, € 6
 • 24 uur ticket, € 10
 • 7 dagen ticket, € 25
 • 30 dagen ticket, € 75
 • 365 dagen ticket, € 760

Deze prijzen zijn omgerekend vanuit NOK, houd er dus rekening mee dat het iets kan verschillen afhankelijk van de wisselkoers.

Een kaartje koop je bij Ruter’s Customer Service Centre tegenover het centraal station, of in de meeste Narvesen en 7-Eleven-winkels. Je kunt je kaartjes ook bij kaartautomaten op stations kopen of via de Ruter’s app. Kijk voor meer informatie op de website van Ruter.

Openbaar vervoer in Oslo Fika Magazine

Huur fietsen!

Naast het openbaar vervoer is het natuurlijk ook superleuk om Oslo te verkennen op de fiets. Een van de makkelijkste manieren om dat te doen is met de fietsen van City Bikes (Oslo Bysykkel). Deze blauwe fietsjes staan door de hele stad heen en kun je de hele dag door meenemen. Heb je bijvoorbeeld een stuk gelopen en wil je de rest afleggen per fiets? Dan zoek je een City Bikes ‘station’ op en neem je de fiets mee. Via de app van Oslo Bysykkel kun je checken of een station leeg of vol is (handig als je de fiets weer ergens wilt stallen). Je kunt 1 fiets maximaal 45 minuten achter elkaar gebruiken, voordat je ‘m weer terug moet brengen naar een station. Een seizoenskaart kost NOK 299, wat ongeveer € 32 is, maar je kunt ook een dagpas (voor NOK 49, € 5) of een driedagenpas (NOK 99, € 10), aanschaffen. Kijk voor meer informatie op de website van Oslo Bysykkel.

Oslo City Pass

Tot slot kun je nog gebruiken maken van de Oslo Pass. Deze ‘pas’ geeft je niet alleen gratis toegang tot musea en attracties, je kunt er ook vrij mee reizen. Er zijn drie Oslo Passes verkrijgbaar:

 • 24 uur voor NOK 395 (€ 42)
 • 48 uur voor NOK 595 (€ 64)
 • 72 uur voor NOK 745 (€ 80)

De pas werkt via een QR-code in de bijbehorende app. Kijk hier voor meer informatie over de Oslo Pass.

Openbaar vervoer in Oslo

Mocht jij nog goede tips hebben voor het openbaar vervoer in Oslo, laat ze dan zeker achter in de reacties!

Bekijk het boek over Oslo

Één suggestie bij “Tips voor het openbaar vervoer in Oslo (+ Oslo Airport!)
 1. Astrid Bosma zegt:

  De OV tickets golden jaren geleden ook op de pontjes oa naar de eilanden waar het KonTiki museum, het Fram museum en het Vickingmuseum zijn. Erg de moeite waard!
  Ik weet niet zeker of dit nog steeds geld maar het loont om het even te checken.


Reageren niet mogelijk.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende