Waarom heet groenland groenland

waarom heet groenland groenland

Met zo’n 80 procent van zijn landmassa bedekt met permanente ijskappen, is Groenland waarschijnlijk een van de minst groene landen op aarde. Dus waarom heet het Groenland?

Het is ook waar dat het meer sneeuw en meer bevroren is dan IJsland, dus waarom heet Groenland Groenland als het ijzig is?

Lees verder om alles te weten te komen over de Noorse etymologie van Groenland, waaraan Groenland zijn naam heeft gegeven, en om te ontdekken hoe de inwoners van Groenland worden genoemd.

Waarom noemden ze Groenland Groenland?

De legende gaat dat Groenland werd genoemd door de Viking Erik de Rode, die rond 983 na Christus in Groenland landde met een kleine groep kolonisten.

Erik reisde door Groenland en noemde verschillende delen van het eiland naar zichzelf als een manier om eigendom te claimen, waaronder Eriksfjord (nu omgedoopt tot Tunulliarfik Fjord), waar hij zich vestigde en zijn huis bouwde.

De woning die hij bouwde, Brattahlíð genaamd, ligt op de top van een beschutte fjord in het zuidwesten van Groenland, waar nu de huidige nederzetting Qassiarsuk is gevestigd.

Het is beschermd als werelderfgoed en de voormalige kerk hier, vermoedelijk gebouwd in de veertiende eeuw, is gereconstrueerd.

Nadat Erik nederzettingen had gesticht in enkele van de meer vruchtbare, groenere delen van het eiland, zeilde hij terug naar IJsland om te proberen enkele van zijn medeverwanten over te halen om zich bij hem in Groenland te voegen.

De heersende theorie is dat hij hen vertelde dat het nieuwe land dat hij had ontdekt Groenland heette, omdat hij dacht dat het daardoor aantrekkelijker zou klinken voor potentiële kolonisten!

Zijn PR-truc moet hebben gewerkt, want hij verliet IJsland met 35 schepen vol IJslanders en dieren om Groenland te koloniseren – hoewel slechts 14 van de schepen daadwerkelijk aankwamen.

Wie was Erik de Rode?

Er zijn veel legendes en verhalen in verband met Erik de Rode, die voorkomt in de IJslandse sagen.

Sommige bronnen zeggen dat hij een Noorse ontdekkingsreiziger was, terwijl anderen beweren dat hij uit Noorwegen vluchtte met zijn vader, die voor moord werd verbannen.

Hoe dan ook, Erik en zijn vader verlieten Noorwegen en zeilden naar IJsland, waar ze zich vestigden en Erik trouwde met een lokale vrouw genaamd Thorhild uit een rijke familie.

Erik werd echter al snel ook uit IJsland verbannen, nadat hij was veroordeeld voor de moord op twee van de zonen van zijn buurman.

Omdat hij niet terug kon naar Noorwegen, zeilde hij nog verder naar het westen en landde in Groenland. Rekeningen van Erik de Rode beschrijven hem als felrood haar en een baard, vandaar zijn naam. Andere bronnen suggereren echter dat hij zijn naam kreeg vanwege zijn vurige humeur – een feit dat mogelijk wordt bevestigd door zijn veroordelingen voor moord!

Bekijk boeken over Groenland

Waarom heet Groenland Groenland en IJsland IJsland?

We kunnen dus zien dat de naam van Groenland voortkwam uit een poging om kolonisten te lokken om het te komen koloniseren. Het is ook waarschijnlijk dat Groenland duizend jaar geleden eigenlijk groener was toen Erik de Rode daar landde, met enig bewijs dat suggereert dat de zuidelijke uitlopers van het eiland bebost waren.

En het is waar dat Erik in een van de meest beschutte en gematigde delen van het eiland is geland – dat eigenlijk verder naar het zuiden ligt dan IJsland – dus misschien realiseerde hij zich niet helemaal hoe ijzig de rest van het eiland was! Maar hoe komt IJsland aan zijn naam, terwijl slechts ongeveer 11 procent van het land bedekt is met permanente ijskappen?

Het lijkt erop dat de oorspronkelijke naam van het eiland eigenlijk Snæland was (wat Sneeuwland betekent), maar het werd omgedoopt door een Viking genaamd Hrafna-Flóki, die een fjord vol ijsbergen zag en het zogenaamde eiland IJsland noemde.

Hrafna-Flóki zou het moeilijk hebben gehad in IJsland – zijn dochter verdronk onderweg en al zijn dieren stierven tijdens zijn eerste winter daar. Daarom was hij misschien niet al te positief over het eiland en wilde hij andere kolonisten ervan weerhouden om daarheen te komen – vandaar de iets minder aansprekende naam.

En hoewel het misschien lijkt alsof de namen van de twee landen verkeerd zijn, kunnen ze in de toekomst juist passender worden.

Wetenschappers denken dat een van de effecten van de opwarming van de aarde is dat de ijskappen van Groenland zullen beginnen te smelten, waardoor het land groener wordt. Als gevolg hiervan zal het toegenomen smeltwater in de zee de Golfstroom waarschijnlijk verder naar het zuiden duwen, zodat IJsland naar verwachting kouder en ijziger zal worden.

groenland

 

Hoe heet Groenland in het Engels?

Groenland is de verengelste versie van de naam van het eiland – het is Grœnland in het Oudnoors, Grænland in het moderne IJslands en Grønland in het Deens en Noors.

In het Groenlands wordt het eiland echter Kalaallit Nunaat genoemd, wat zich vertaalt als “land van de Groenlanders”. En zo heette Groenland voor de komst van Erik de Rode. Een andere naam voor Groenland is Inuit Nunaat, wat ‘land van het volk’ betekent.

 

Hoe heet iemand uit Groenland?

Inwoners van Groenland worden Groenlanders (of Grønlændere in het Deens) of Kalaallit genoemd, wat ‘inheemse Groenlander’ betekent in de moedertaal Kalaallisut.

Ongeveer 90 procent van de inheemse Groenlanders is van Inuit-afkomst en noemt zichzelf daarom Kalaallit. De Kalaallit is eigenlijk een Inuit-stam die uit het westen van Groenland komt, en er zijn ook kleinere stammen – de Tunumi-it uit het oosten van Groenland en de Inughuit uit het noorden van het eiland. Omdat de Kalaallit echter verreweg de meerderheidsstam zijn, is deze naam voor algemeen gebruik aangenomen. Burgers van Groenland worden dus zowel Kalaallit als Groenlanders genoemd.


Doepser leven

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende