Waarom een wintervakantie in Lapland op je bucketlist moet

Het is misschien wel de sprookjesachtigste vakantie die je maar kunt bedenken: een wintervakantie in Lapland. Lees: heel veel sneeuw, warme chocolademelk met slagroom, rendieren én natuurlijk het huis van de Kerstman.

Lapland, wat is dat nu precies?
Lapland strekt zich uit over het noordelijkste gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en een stuk Rusland. Vandaar de naam Land van de Lappen. In het gebied worden meerdere talen gesproken, ook wel de Samische talen, maar het is geen eigen staat. Er wordt gezegd dat de naam ‘Lappen’ door de bevolking als belediging wordt ervaren; zij zouden voorkeur geven aan Saami, Sámi of Samen.

Eindeloze winter
Doordat de ligging van het gebied zo noordelijk is, dicht bij de poolcirkel, zijn de winters er erg lang én koud. De zon komt er dan vrijwel niet op. Dit zal voor veel mensen als een nachtmerrie klinken, maar toch heeft het iets ontzettend romantisch. De hele winter ligt Lapland namelijk onder een dikke, witte deken. In combinatie met de zon die bijna niet opkomt, levert dit de mooiste plaatjes op.

Eten & drinken
In Lapland wordt veel wild gegeten, zoals ree en rendier, simpelweg omdat dit het meest voorhanden is. Een glas rode wijn of een warme chocolademelk met slagroom voor het knisperend haardvuur is natuurlijk ook niet verkeerd als je net uit de sneeuw komt.

Huis van de kerstman
Iets wat je niet over mag slaan tijdens een vakantie in Fins Lapland, is een bezoek aan de Kerstman. Die woont namelijk zo’n negen kilometer buiten Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. In een klein, houten huisje kun je ‘m bezoeken: zijn deur staat altijd open.

Lapland husky 2

Husky tours
Een andere populaire toeristenattractie is een huskytour, ook wel huskysafari genoemd. Tijdens zo’n tour trekken 6 à 8 honden een slee voort in de sneeuw. Zo kun je in alle rust en stilte genieten van de prachtige omgeving. Er zijn ook mogelijkheden om de slee zelf te besturen.

Noorderlicht
Wie een beetje geluk heeft pakt ook nog eens een aantal keer het noorderlicht mee tijdens een vakantie in Lapland.

yllas

Verblijf in een houten hut
Er zijn tal van verblijven te boeken in Lapland, maar een van de leukste is het huren van een houten hut (log cabin). Ga voor een echt traditioneel ingerichte versie met lekker veel hout en rode gordijntjes.

Staat Lapland bij jou op de bucket list?

Fotocredits: Unique Creations, Cityhotel, Inghams

 

 


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende