Een tussenstop in Trondheim

Trondheim Fika Magazine

Trondheim is de derde grootste stad van Noorwegen en heeft een van de grootste luchthavens van het land. Het is een gezellige stad waar je je direct thuisvoelt. Heim betekent ‘thuis’, het woord Trond is de naam van een volksstam. Trondheim heeft heel wat te bieden; talrijke musea, muziekoptredens, een chocolademuseum, veel winkeltjes, hippe restaurants en massa’s tweedehandswinkels. Wij bezochten de stad onderweg naar de Lofoten.

Bryggen

Door de gunstige ligging was Trondheim al vroeg een grote havenstad. De rivier Nidelva loopt als een belangrijke waterroute door de stad. Aan beide zijden van de rivier liggen oude werfgebouwen uit de achttiende eeuw. Deze buurt heet Bruggen en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De kleurrijke gebouwen zijn het bekendste beeld van de stad en geven een goede indruk van hoe het vroeger geweest moet zijn. Het is de moeite waard om aan beide zijden van de rivier te wandelen, zo kan je de mooie houten huisjes langs alle kanten bewonderen. Er liggen twee bruggetjes over het water van waar je een mooi uitzicht hebt over het oude werfkanaal. De meest zuidelijke brug is de Gamle Bybro, of de Oude Brug. Ze werd voor het eerst gebouwd in 1681. In de volksmond heet ze Lykkens Portal, de brug van vreugde.

Bakklandet

Op de oostelijke oever van de Nidelva ligt een belangrijk gedeelte van Trondheim’s culturele erfgoed, het pittoreske Bakklandet. De buurt is bekend om zijn oude houten huisjes in de typische Noorse pastelkleuren. Vroeger woonden hier de arbeiders, vissers en zeemannen. De wijk is nu gerestaureerd en is een charmante mix van woonhuisjes, winkeltjes en koffiehuizen en bruist van leven. Het is moeilijk je hier niet op je gemak te voelen.

Trondheim Fika Magazine

Nyhavna

Op aanraden van twee Noorse vrienden zijn wij gaan lunchen in het Italiaanse restaurant Una, gelegen in Nyhavna, een trendy gedeelte in Trondheim. Gevuld met hippe restaurants en het Solsidan winkelcentrum. We vinden Una vrij snel en er is zelfs een tafeltje vrij op het terras in het zonnetje. Kan het beter?


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Volgende