5 vragen aan Rebecca Sagstrom van Sagstrom&Co

Sagstrom & Co Fika Magazine

Rebecca Sagstrom, mede-oprichtster van Sagstrom & Co heeft Zweedse ouders, maar groeide op in Nederland. Hoe hebben beide culturen invloed op Rebecca’s leven? We onderwerpen haar aan vijf vragen!

1) Je bent opgegroeid in twee culturen, de Zweedse en de Nederlandse, wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen die twee?

‘Het grootste verschil is de beleving van cultuur. In Zweden vier je de feestdagen met speciale gebruiken. Daar kan je gewoon niet omheen. Kerst is geen échte kerst zonder bepaalde gerechten die op tafel komen of versieringen waar het huis mee gedecoreerd wordt. Ik herinner me dat mijn moeder het hele huis aanpakte. Kerstverlichting, kerstgordijnen, kerstdekbedden: ze trok alles uit de kast. Ik kende in Nederland niemand die dat ook had, dus vond ik het heel speciaal als kind. In Nederland bepaal je zelf hoe je de feestdagen invult, eet je boerenkool met worst, dan is dat prima. Daar kan ik bij mijn familie echt niet mee aankomen. Tijdens de feestdagen in december eten we sill, kerstham, prinsenworstjes en rijstepap met sinaasappels en amandel. Daar komt niets tussen. Zweden zijn heel nationalistisch.’

2) Wat is iets uit de Zweedse cultuur waar wij Nederlanders nog wat van zouden kunnen leren?

‘Het bezingen van de mooie dingen van het leven. Het is ongelooflijk hoeveel liederen er bestaan over de natuur en gevoel. Nu heeft de Zweedse taal ook meer emotionele uitingen. Zweedse teksten van liedjes raken mij – meer dan de Nederlandse. Ze gaan dieper op je gevoel in. Ook kinderliedjes zijn er oneindig veel, over elk onderwerp is wel een liedje. Er is er zelfs een over over ‘blommig falukorv‘ (gebloemde worst), Je zou het kunnen vergelijken met de Hema-worst! Nu ik zie niet dat dat een kinderhit zou kunnen worden… of toch wel? Jag vill ha blommig falukorv till lunch mamma.’

3) Wat is de grootste misconceptie die mensen hebben over Zweden of de Zweedse cultuur?

‘Dat het er altijd koud is en iedereen blond. De zomer is misschien kort, maar kan net zo lekker warm zijn als in Nederland of zelfs warmer. Waar deels mijn familie oorspronkelijk vandaan komt, zijn ze alles behalve blond, ze stammen daar af van de Sami. Een van oorsprong nomadisch volk dat het Noord-Europese Lapland bewoont. Ze zijn ook wel bekend onder de naam Lappen, wat ze zelf als een belediging beschouwen.’

4) Wat is jouw favoriete plek in Zweden en waarom?

‘Granö, Norrland. Daar heb ik mooie herinneringen aan. Dat was de plek waar mijn oma haar zomerhuisje had. Het is een piepklein dorp tussen de bossen en het grote meer de Umeälven – een van de grootste rivieren in het noorden van Zweden. Bosbessen plukken, door de bossen rennen, op bezoek gaan bij bevriende boeren en meehelpen met de dieren en de oogst binnenhalen. Bootje varen naar onbewoonde eilanden om daar te vissen en vervolgens je eigen vis te grillen boven een zelfgestookt vuur. En natuurlijk tot laat opblijven omdat het de hele nacht licht blijft in de zomer. Daarentegen heb je in de winter maar drie uurtjes om alles buiten uit je dag te halen. Zoals sneeuwscooter rijden, skiën en sleetje rijden en met de spark door het bos.’

Sagstrom & Co Fika Magazine
Umeälven

5) In hoeverre heeft jouw Zweedse achtergrond invloed op je dagelijks leven in Nederland?

‘Ik denk meer dan ik me bewust ben… Als ontwerper heb ik echt een liefde meegekregen voor de Zweedse kunst en cultuur, hier haal ik ook graag mijn inspiratie vandaan voor mijn bedrijf Sagstrom & Co. Als ik in Zweden ben, zuig ik al het mooie op. Het folkore en de eenvoud in design. Vier jaar geleden zijn we met kids (twee en zes) voor een jaar naar Stockholm (Årsta) verhuisd, voor de studie van mijn man. Hier genoot ik elke dag van de natuur in de stad als ik mijn zoontje naar school bracht. Dat mis ik wel in Amsterdam. Het leven met en genieten van de natuur, dit geef ik ook graag onze kinderen mee. Helemaal als je als kind opgroeit in Amsterdam. Kinderen dingen leren over de natuur, vuur maken, bessen plukken… het buitenleven.’

‘Ook het zoeken van harmonie is echt iets wat wij onbewust hebben meegekregen, rekening houden met anderen. Altijd consensus zoeken. En de tic om alles zelf te willen maken, misschien heeft dit ook te maken met mijn creatieve aard. Ik zie overal mogelijkheden en schoonheid in. Ik vind het bijvoorbeeld heel moeilijk om een gekochte taart of koekjes voor mijn gasten neer te zetten. Nu komt dat misschien omdat mijn moeder helemaal is opgegaan in de Zweedse cultuur en heel erg van het koken en bakken is. Dus mijn standaard van wat lekker is ligt erg hoog. Ook het gastvrije, mensen zijn altijd welkom, gepast of ongepast. Een bekend Zweeds gezegde luidt: Där det finns hjärterum finns det stjärterumAls er plek in is in je hart dan is er ook genoeg plek voor een extra gat (billen)!’ 

Sagstrom & Co Fika Magazine Sagstrom & Co Fika Magazine

Over Rebecca’s bedrijf Sagstrom & Co

Sagstrom & Co Fika Magazine
Rebecca & Jose

‘Samen met mijn collega Jose Marcus werden we drie jaar geleden gevraagd om freelance mee te helpen bij een fairtrade bedrijf in producten uit Nepal. We reisden we af naar Nepal om met eigen ogen te zien wat voor ambachten deze mensen bezitten. We werden geraakt door de armoede en de mogelijkheden voor lokale vrouwen om hun gezinnen te onderhouden door het werk bij ‘onze’ producenten. Wij waren enthousiast!  Wij wilden graag werk creëren voor de vrouwen en een mooi product aanbieden, conform aan de westerse markt. Een paar weken nadat wij vertrokken waren, kwam die vreselijke aardbeving. Het kleine beetje wat die mensen hadden, was in een keer weggevaagd. Gelukkig zijn onze producenten gespaard, maar alles moest opnieuw opgebouwd worden. Mede door deze en andere gebeurtenissen is het bedrijf waarvoor wij werkten failliet gegaan. Nuwilde wij kosten wat het kost dit werk voortzetten aangezien we zagen dat mensen hier in Nederland en andere delen van de wereld enthousiast zijn over onze producten. En wij de vrouwen juist in deze moeilijke tijd werk willen blijven verschaffen. Dus een jaar geleden heb ik de producten van handgeschept papier met onze eigen ontwerpen erop overgenomen eerst als whole sale en nu ook als webshop voor consumenten. Het jaar waarin ik starte was alles behalve gunstig voor mij, mijn man was ernstig ziek en ik was zwanger van ons derde kindje. Samen met Jose hebben wij de keuze gemaakt om ondanks alles de vrouwen in Nepal te blijven steunen. Nu is alles weer een beetje rustig na de storm des levens en hebben we er ontzettend veel zin in om Sagstrom & Co op de kaart te zetten.’ 

De ontwerpen van Sagstrom & Co hebben duidelijk Scandinavische invloeden; benieuwd? Neem dan een kijkje op de website.

Één suggestie bij “5 vragen aan Rebecca Sagstrom van Sagstrom&Co

Reageren niet mogelijk.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende