Bijzonder: Noorwegen doet Finland berg cadeau

finland

Afgelopen week kwam er een bijzonder nieuwtje uit het hoge noorden: Noorwegen overweegt Finland een heuse berg cadeau te doen.

Hoogste bergtop van Finland

Reden van dit opvallende cadeau? Volgend jaar viert Finland hun 100-jarige afhankelijkheid van de Russen. Voor het cadeau zou de grens 40 meter verplaatst moeten worden. Op die manier komt de Halti-piek op de Hálditšohkka-berg (1365 meter hoog) in Finland te liggen, en daarmee is het de hoogste berg van het land. Noorwegen heeft op andere plekken nog hogere bergtoppen liggen, dus voor hen is het niet zo’n groot verlies.

Onlogische ligging

De Noor Bjørn Geirr Harssonk, een gepensioneerde landmeetkundige, kwam met het idee. Hij vloog in 1972 over de berg en ontdekte de onlogische ligging van de grens. De Noorse premier Erna Solberg neemt het voorstel van Bjørn zeer serieus: “er moeten wel een paar obstakels worden weggenomen”. De Finnen zien de bergtop in hun bezit in ieder geval wel zitten.

Bron: Volkskrant
De berg op de afbeelding is niet de berg die cadeau is gedaan.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende