De voorbereiding: een maand Interrailen door Scandinavië

Interrailen

Op het moment dat dit artikel online komt, zitten wij, Peter en Agnes, in de trein richting Scandinavië. We gaan namelijk een maand lang Interrailen door Denemarken, Zweden en Noorwegen! We gaan steden bezoeken, de natuur in en natuurlijk genieten van alles wat op ons pad (of moeten we zeggen, spoor) komt. Uiteraard gaan we heel veel content voor Fika Magazine maken, maar we gaan je ook op de hoogte houden hoe het is om een maand lang met de trein door Scandinavië te reizen. Dat doen we in een serie van zes artikelen en we trappen af met, de voorbereiding!

Waarom een maand lang met de trein reizen?

Als je een langere tijd door Scandinavië wilt reizen, dan kun je dat op verschillende manieren doen. Je kunt in de auto stappen, met het vliegtuig gaan of je per trein vervoeren. Wij hebben gekozen voor de trein omdat we naar veel steden in Scandinavië gaan. Dan is het niet handig om een auto te hebben, want die kun je lastig kwijt in een stad. Met het vliegtuig zijn de steden uiteraard wel goed te bereiken, maar als je meerdere steden in een korte tijd wilt bezoeken, dan kan het kostenplaatje behoorlijk oplopen. Daarom hebben wij ervoor gekozen om met Interrail van Eurail te reizen. Je kunt dan voor een vast bedrag een maand lang – onbeperkt – met de trein reizen.

Interrailen Fika Magazine

Hoe bereid je je voor?

Allereerst is het natuurlijk van belang om treintickets te bestellen. Bij Eurail heb je de keuze uit drie verschillende kaartjes:

  • Global Pass
  • Select Pass
  • One Country Pass
Eurail tickets bestellen

Met de Global Pass kun je vijf of meer landen bezoeken, met de Select Pass kun je twee, drie of vier landen doorkruizen en met de One Country Pass kun je – logischerwijs – onbeperkt door één land treinen. Zodra je bepaald hebt door hoeveel landen je wilt reizen (voor Scandinavië zit je al gauw op de Global Pass) kies je hoe je reist. Reis je bijvoorbeeld alleen, met je partner of een vriend/vriendin, of reis je met je gezin? Jongeren tot 27 jaar hebben voordeel, maar families met kinderen tot 12 jaar ook. Dan kies je de duur van je reis. Je kunt kiezen uit tickets van vijf dagen tot tickets van drie maanden. Zodra je hebt besloten hoe lang je onderweg wilt zijn, bestel je je tickets en krijg je ze thuisgestuurd.

Let op: bestel je tickets ver van te voren, voor veel treinen moet je namelijk zitplaatsen reserveren (zie hieronder) en daarvoor heb je doorgaans een bevestigingsnummer van je Eurail-tickets nodig.

Route bepalen

Tickets binnen? Dan kan het leuke werk beginnen: de route plannen! Je kunt natuurlijk op de bonnefooi gaan, maar als je vooraf je treinplaatsen en hotels wilt reserveren, dan is het handig om een route uit te stippelen. Wij zijn ouderwets met de kaart erbij gaan zitten om te kijken welke plaatsen we willen aandoen. Leg de treinplanner van Eurail ernaast om te kijken hoe lang het duurt om van de ene naar de andere plek te komen.

Treinen reserveren

Route uitgestippeld? Mooi, dan kun je treinen reserveren. En dat wordt op veel trajecten ook echt aangeraden. Zeker in de zomermaanden reizen veel mensen met de trein en het zou vervelend zijn als de trein vol zit. Reserveer de treinen die jij wilt pakken daarom zo ver mogelijk van te voren zodat je niet voor verrassingen komt te staan (voor de meeste trajecten geldt: twee maanden van tevoren). Het reserveren van zitplaatsen in treinen kost slechts een paar euro en dan verzekert je van een plek. Kijk op de website van Eurail hoe je het beste treinen kunt reserveren.

Interrailen Fika Magazine

Wat neem je mee?

En tot slot, niet geheel onbelangrijk, wat neem je allemaal mee als je een maand gaat Interrailen? Het is het handigst om met een backpack te reizen. Hiermee ben je niet alleen een stuk mobieler dan met een koffer, je wordt ook beperkt in wat je mee kunt nemen. Wij gaan een maand treinen, maar nemen kleding mee voor 1 à 2 weken. Op de helft (of wanneer nodig al eerder) zoeken we een wasserette op, om de laatste weken van de reis door te komen.

Tip: prop niet je hele backpack vol. Er zijn vast wat souvenirs die je mee naar huis wilt nemen.

En tot slot…

Interrailen Fika Magazine


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende