Zoals je in ons laatste weekverslag hebt kunnen lezen, zit onze treinreis door Scandinavië er helemaal op. Tijd dus voor een terugblik: wat zijn de voordelen van Interrailen door Scandinavië? Wat zijn de nadelen? Wat zouden we weer doen, en wat zouden we een volgende keer anders doen? We zetten het voor je op een rij.
Voordelen van reizen met de trein
Een van de grootste voordelen van het reizen met de trein is het gemak. Je hoeft slechts een minuut van te voren op het perron aanwezig te zijn (hoewel de trein vaak al eerder voor je klaarstaat), en je hoeft je niet druk te maken of je vloeistoffen in je handbagage hebt of andere items die niet door de douane zouden komen als je met het vliegtuig zou reizen. Uiteraard heb je deze voordelen ook als je met de auto reist, dus dat brengt ons naar het volgende voordeel: je stapt doorgaans midden in het centrum van een stad uit en zit niet vast aan een vervoersmiddel dat geparkeerd moet worden. Ondanks dat je de treinen van te voren moet reserveren (lees hier waarom dat handig is), heb je hierdoor een groot gevoel van vrijheid. Daarnaast kom je ook nog eens door de prachtigste landschappen als je door Scandinavië reist én zijn de treinen – vrijwel allemaal – van goede kwaliteit. Ze zijn schoon, rijden doorgaans op tijd en hebben comfortabele zitplekken. Al met al héél veel voordelen.
Nadelen van reizen met de trein
Heel eerlijk: we vonden het heel erg lastig om nadelen te bedenken van het reizen met de trein. Maar als we iets moeten noemen, is het dat je vast zit aan de treinstations. Oftewel, je hebt geen ander vervoersmiddel dan de trein en de benenwagen. Als je dus naar plekken wilt waar geen treinstation is, dan zul je het overige OV moeten gebruiken of een auto moeten huren – wat weer extra kosten met zich meebrengt.
Wat zouden we weer doen?
We waren van te voren bang dat drie landen in vier weken tijd misschien een iets te enthousiast plan was, maar we zouden het zo weer doen. Je bent echt even uit het Nederlandse ritme en kunt je volledig onderdompelen in het Scandinavische. Op deze manier zie je ook mooi de verschillen tussen de landen. Je moet er wel flink wat treinuren voor over hebben, want zeker in Noorwegen zijn de afstanden groot, maar dat vonden wij het dubbel en dwars waard.
Wat zouden we een volgende keer anders doen?
Wij hebben bewust gekozen om heel veel steden achter elkaar te bezoeken. We wilden lekker veel content voor Fika Magazine maken en zijn nou eenmaal gek op de Scandinavische steden. Het nadeel is alleen dat steden ontzettend intensief zijn. Er is altijd wat te doen en je hebt daardoor ook telkens het gevoel dat je ‘bezig’ moet zijn. Even een koffietje hier, een museum daar. Het klinkt allemaal heel relaxt, maar voor je het weet heb je flink wat meters in de benen én een hoofd vol indrukken. De volgende keer zouden we wat meer onze rust pakken door vaker de natuur in te gaan. Het was een verademing om in Noorwegen even niets te moeten, simpelweg omdat er een stuk minder te doen was. Op die manier kan je écht goed genieten en alle indrukken op je in laten werken.
Interrailen door Scandinavië
Al met al, zijn wij dus ontzettend enthousiast over het reizen met de trein door Scandinavië. Mocht je nog vragen hebben die we niet hebben beantwoord in onze artikelen, laat ze dan vooral weten in de reacties of op social media en dan zullen we ervoor zorgen dat ze alsnog beantwoord worden!
Wil jij ook Interrailen door Scandinavië? Check dan zeker de website van Eurail voor tickets en nóg meer informatie over het reizen met de trein.
Bekijk hier de volledige Interrailserie:
Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.Nieuwsbrief
Elke twee weken een leuke update?