Zo wordt in IJsland kerst gevierd

ijsland kerst

Zo tijdens de donkere koude dagen bestaat er extra behoefte aan lichtjes en gezelligheid. Zeker in het hoge noorden, waar het momenteel maar enkele uren per dag licht is. In IJsland wordt dan ook bijzondere aandacht besteed aan de kerst, in mijn blog van deze maand lees je er meer over!

Joelmannen

Het IJslandse kerstverhaal gaat over de Joelmannen of Joeljongens (Jólasveinar), waarvan er dertien zijn. De Joelmannen zien eruit, op alle plaatjes die ik heb kunnen vinden, als een soort kruising tussen Kerstmannen, trollen en kabouters. En ze zijn op z’n zachtst gezegd nogal ondeugend. Eén voor één trekken de Joelmannen uit de bergen naar de IJslandse woonplaatsen: de eerste op 12 december en de laatste op 24 december. Elke Joelman blijft twee weken zodat de kerst in IJsland officieel pas eindigt op 6 januari wanneer de laatste Joelman vertrekt. Zoals gezegd halen de Joelmannen graag streken uit, hun namen verklappen er iets over: Hurðaskellir slaat ’s nachts met de deuren, Skyrgámur is dol op skyr en steelt het uit de keuken en Pottasleikir likt de lege potten uit. In Reykjavik heb je allerlei leuke souvenirwinkeltjes waar je kleine mannetjes (en andere kerstspullen) kunt kopen!

Schoenzetten

Net als bij ons, is het in IJsland traditie dat kinderen hun schoen mogen zetten. Vanaf 12 december tot kerst zetten zij elke avond hun schoen en de Joelmannen stoppen er ‘s nachts een klein cadeautje in. Stoute kindertjes krijgen een aardappel. De volwassenen geven elkaar uiteraard ook cadeautjes met kerst, vooral boeken zijn erg in trek. De periode in aanloop naar de kerst wordt dan ook “de boekenvloed” (jólabókaflóðið) genoemd. ’s Avonds wordt er rijstepap gegeten, gevolgd door een groot stuk vlees. Ook groentesalade met mayonaise en fruit met slagroom staan doorgaans op het IJslandse kerstmenu. Na het eten kan iedereen met z’n nieuwe boek in bed of op de bank kruipen. Hoe knus!

IJsland kerst Fika Magazine

Bron afbeelding: Visit Iceland
Bron Joelmannen: Iceland.is


Juani
Juani studeert rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgt vakken van de studie Scandinavische Talen en Culturen. Twee jaar geleden kwam ze voor het eerst in Scandinavië en sindsdien is ze verkocht. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand een gastblog.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende